Italia: Badantele pot fi concediate dacă nu se vaccinează împotriva COVID-19

Italia: Badantele pot fi concediate dacă nu se vaccinează împotriva COVID-19
Turiști în aeroport în Italia/ Foto: Hepta.ro

Pentru îngrijitoare și asistentele din Italia nu există deocamdată obligația vaccinării împotriva COVID-19. Până în prezent, legea a introdus obligația de vaccinare numai pentru personalul medical. S-a discutat despre necesitatea introducerii obligației pentru lucrătorii casnici, de asemenea, în virtutea faptului că mulți dintre ei au contacte cu persoane fragile, dar nu s-au luat măsuri în acest sens.

Franța se numără printre statele care au adoptat această măsură. Îngrijitoarele fără permis verde riscă deja să fie concediată sau să nu fie angajată.

Chiar și fără o lege ad hoc care obligă vaccinul, lucrătorii casnici riscă concedierea dacă angajatorul consideră că este esențial să poată conta pe imunizarea colaboratorului său.

De fapt, contractul de muncă casnică prevede posibilitatea concedierii, cu o notificare care variază în funcție de vechimea în muncă, apelând pur și simplu la ruperea unei relații de încredere între părți.

„Problema este delicată, înțelegem și respectăm libertatea de decizie a tuturor în ceea ce privește posibilitatea de a se vaccina, însă pentru familii este crucială reducerea riscului de a se expune la contagiune. Neficiența de a prezenta dovada de vaccinare sau de trecere prin boală subminează iremediabil relația de încredere cu muncitorul „, spune Andrea Zini, președintele Assindatcolf, potrivit presei din Italia.

Acesta  a precizat că în Contractul Colectiv de Muncă (CCNL) este menționată posibilitatea ca angajatorul să concedieze lucrătoarea fără a fi necesar să-i comunice un motiv anume. Pe lângă această posibilitate, dacă angajatorul nu dorește să lucreze cu o persoană nevaccinată este liber să decidă în acest sens și să-i comunice lucrătoarei intenția de a renunța la serviciile sale. „Găsim legitim ca angajatorul să-i ceară îngrijitoarei Certificatul Covid (Green Pass) pentru perioada în care se va desfășura raportul de muncă”, a afirmat Andrea Zini.

În afară de cluburi şi restaurante, acest permis va fi necesar pentru a intra la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi în sălile de jocuri. Permisul de sănătate va fi, de asemenea, necesar pentru evenimentele sportive, concerte, spectacole, târguri şi congrese, evenimente la care participă numeroase persoane şi care sunt posibile surse de contaminare.

Tags:
Ultima oră
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat