Italia își întărește prezența militară în România: Ambasada italiană la București anunță dublarea numărului de avioane Eurofighter 2000 care efectuează misiuni de poliție aeriană în țara noastră (FOTO)

Italia își întărește prezența militară în România: Ambasada italiană la București anunță dublarea numărului de avioane Eurofighter 2000 care efectuează misiuni de poliție aeriană în țara noastră (FOTO)
Foto: Facebook @ MApN

Italia a decis să își întărească propria prezență în România prin dublarea numărului de avioane Eurofigheter 2000 care operează deja în activitatea de Air Policing în țara noastră, a anunțat miercuri ambasada italiană la București.

Cu Ucraina în plin război declanșat de Vladimir Putin și Federația Rusă, NATO a decis să sporească prezența militară aliată pe Flancul Estic. Astfel, în România au sosit recent și militarii din cadrul Forței de Răspuns. Anterior, SUA relocase în țara noastră circa 1.000 de militari din contingentul aflat la acel moment pe teritoriul Germaniei.

„Italia contribuie cu rapiditate şi convingere la deciziile luate la nivelul NATO, rămânând alături de o ţară prietenă şi aliată ca România”

„În cadrul întăririi poziţiei de descurajare pe flancul estic al Alianţei, în conformitate cu angajamentele asumate deja în acest context de câteva luni, Italia a decis să-şi întărească propria prezenţă în România dublând numărul de avioane Eurofighter 2000 care operează deja în activitatea de Air Policing în România. Odată cu sosirea altor 4 avioane la baza de la Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, se ridică la 8 numărul avioanelor Eurofighter puse la dispoziţia Task Force Air «Black Storm» care, sub comanda Col. Morgan Lovisa s-a implicat din primele zile ale lunii decembrie în apărarea spaţiului aerian al României, întărind activităţile de supraveghere desfăşurate de Forţele Aeriene Române, aviaţia românească”, se arată în comunicatul transmis de misiunea diplomatică italiană.

Ambasada a amintit că, de la 1 decembrie, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu „sunt prezente avioanele Eurofighter 2000 şi echipajele de zbor sosite de la patru escadrile ale aviaţiei militare care, în mod normal, în ţară, asigură fără întrerupere apărarea spaţiului aerian italian (Escadrila a 4-a de la Grosseto, Escadrila a 36-a de la Gioia del Colle, Escadrila a 37-a de la Trapani şi Escadrila a 51-a de la Istrana)”.

„Pentru Italia şi Aviaţia militară este vorba despre cea de-a doua operaţiune de Air Policing în România, după prima experienţă în 2019. TFA Black Storm, implicată astăzi în întărirea sistemului de apărare românesc, la fel ca celelalte unităţi ale Aviaţiei militare care au participat la alte Air Policing, este o structură care îndeplineşte funcţiile unei escadrile militare aeriene, unitatea operativă caracteristică a Aviaţiei militare. Este o structură funcţională şi în acelaşi timp flexibilă. Avioanele vor fi incluse în interiorul dispozitivului NATO de sprijinire a operaţiunilor de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor Alianţei şi vor opera în strictă coordonare cu structurile aliate prezente în zonă”, potrivit aceluaiși comunicat.

Italia rămâne alături de România, o țară prietenă și aliată, mai spun reprezentanții misiunii diplomatice italiene.

„În acest fel Italia contribuie cu rapiditate şi convingere la deciziile luate la nivelul NATO, rămânând alături de o ţară prietenă şi aliată ca România, printr-o serie de măsuri semnificative luate de Guvern care prevăd întărirea poziţiei militare pe flancul estic ca urmare a agresiunii inacceptabile şi nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei”, a subliniat Ambasada Italiei la București.

Urmăriți B1TV.ro și pe