Jandarmeria Română va avea acces la toate camerele de supraveghere publice prin noul proiect de lege

Jandarmeria Română va avea acces la toate camerele de supraveghere publice prin noul proiect de lege

Jandarmeria Română se va putea folosi de întregul sistem de camere de supraveghere publice după adoptarea noului proiect de lege. Întregul sistem va putea fi utilizat de autorități fără aprobarea persoanelor vizate, în cazul în care legea va fi implementată.

Deocamdată proiectul de lege nu este aprobat, deoarece încă se află în faza de dezbatere.

Prevenirea criminalității

Jandarmeria va putea accesa, în mod direct și gratuit, sistemele de supraveghere ale spațiilor publice, ce sunt instalate în scopul prevenirii criminalității, pazei bunurilor și protecției persoanelor sau supravegherii traficului rutier”, este notat într-un document oficial al programului legislativ, întocmit de Guvernul României, pentru anul în curs.

În prezent, deși există o autorizație, ea se aplică doar în cazul manifestărilor sportive. De asemenea, dacă jandarmii ar primi un astfel de drept, ar ajuta la combaterea infracţiunilor. Experții sunt de altă părere însă, susținând că legea ar încuraja abuzurile.

„În mod normal, de administrarea acestor camere ar fi bine să se ocupe o singură instituție, cu reguli bine definite. La cerere, imaginile ar putea fi accesate de diverse instituții din sistem, după reguli bine definite, pe niveluri de securitate, eventual”, a precizat sociologul Alfred Bulai, conform adevarul.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe