Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea: Decizia nu este definitivă

Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea: Decizia nu este definitivă
Foto: Inquam Photos / George Calin

Cererea de eliberare condiționată depusă de Liviu Dragnea a fost respinsă, marți, de Judecătoria Sectorului 5. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. Judecătorii au considerat că solicitarea fostului lider PSD de a ieși din detenție este neîntemeiată.

Instanța a respins cererea lui Liviu Dragnea de eliberare condiționată

„Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat DRAGNEA NICOLAE LIVIU. Fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată pot fi reînnoite la data de 27.06.2021. În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă petentul la plata sumei de 100 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27.04.2021”, se arată în minuta instanței.

Ce a declarat Liviu Dragnea în fața instanței

Fostul lider al PSD a fost audiat, marți, în sistem de videoconferință de judecătorii de la Sectorul 5. El a declarat în fața instanței că s-a reabilitat și că a stat destul timp în spatele gratiilor.

„Cred că am stat destul în penitenciar. M-am reabilitat, cred că pot face bine”, a susținut Dragnea.

La rândul său, avocata Flavia Teodosiu, le-a spus judecătorilor că, din punctul său de vedere, Liviu Dragneaîndeplinește toate criteriile pentru a putea fie eliberat condiționat și că în detenție i-a fost încălcat inclusiv dreptul la sănătate. Mai mult, avocata a precizat că Dragnea a avut ”un comportament în general pozitiv”, a primit multe recompense și o singură sancțiune, anulată ulterior.

„A fost stăruitor în muncă şi a dat dovezi temeinice de îndreptare. Atributul dumneavoastră esenţial este să constataţi îndeplinirea condiţiilor. (…) A fost izolat, i s-a permis să iasă la aer o oră pe zi din 24. Între iulie şi februarie a urmat o serie lungă de plângeri. Nu au fost aplicate soluţiile, deşi definitive. Se impune compensarea cu zilele de muncă pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească. Inclusiv dreptul la sănătate i-a fost încălcat. A fost carantinat de trei ori, o dată în decembrie şi de două ori ulterior, deşi avea teste negative. Comisia a constatat în unanimitate că a avut o atitudine pozitivă. A achitat prejudiciul din dosar. Aveţi la dosar o societate care îl va încadra în muncă. (…) Să nu uitaţi că suntem în Săptămâna (…) înainte de Paşte”, a spus apărătoarea lui Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea este închis la Penitenciarul Rahova din mai 2019, atunci când a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.