Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care prevede că prefecţii vor putea verifica legalitatea actelor administrative ale preşedinţilor de Consilii Judeţene

Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care prevede că prefecţii vor putea verifica legalitatea actelor administrative ale preşedinţilor de Consilii Judeţene
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a atacat vineri , la Curtea Constituțională (CCR), modificările aduse Legii administrației publice locale și instituției prefectului, potrivit unui comunicat al Administrațeiei Prezidențiale. Este vorba despre legea prin care prefectul ar putea verifica și sesiza organele competente cu privire la actele preşedinţilor de Consilii Județene.

În acest moment, legea prevede că prefectul verifică legalitatea actelor adminstrative ale primarului, ale Consiliului Judeţean şi ale Consiliului Local. Senatul a adoptat însă, în luna septambrie, reglemantarea inițiată de liberalul Andrei Volosevici, prin care președinții de Consilii Județene sunt incluși în lista de dispoziţii care pot fi verificate şi contestate de prefect.

Astfel, șeful statului arată că o lege nu poate modifica dispoziţii ale Constituţiei, adăugând noi criterii, având în vedere că articolul 123, aliniatul 5, din Legea fundamentală prevede expres că „Prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept”.

„Într-o interpretare literală a dispoziţiilor constituţionale ale art. 123 alin. (5), modificările aduse de legea dedusă controlului de constituţionalitate sunt contrare acestor dispoziţii, întrucât textul Legii fundamentale nu introduce în enumerarea limitativă a actelor care pot fi atacate de prefect la instanţele de contencios administrativ şi actele preşedintelui consiliului judeţean, referindu-se exclusiv la actele consiliului judeţean, ale consiliului local şi ale primarului”, se arată în arată în comunicatul citat.

În aceeași sesizare, președintele atrage atenția și asupra faptului că legea adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, nu a fost discutată în Parlament în baza principiului bicameralismului. Având în vedere că o parte din dispoziţiile legii cad sub incidenţa Senatului, drept cameră decizională, iar alte dispoziţii cad sub incidenţa Camerei Deputaţilor, ca for decizional, dezbaterea legii mai întâi în Camera Deputaţilor, apoi în Senat, încalcă principiul bicameralismului, se araă în sesizarea șefului statului.

”Prin faptul că Senatul nu a dispus întoarcerea legii la Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională în ceea ce priveşte prevederile art. II din legea dedusă controlului de constituţionalitate considerăm că, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (1) şi alin. (5) din Constituţie, nu a fost respectată procedura parlamentară de adoptare a legilor. Totodată, această lege contravine şi jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale, potrivit căreia legea este un act ce trebuie adoptat de ambele Camere ale Parlamentului în conformitate cu principiul bicameralismului, consacrat de prevederile art. 61 din Constituţie, şi cu respectarea procedurii legislative prevăzute de art. 75 din Constituţie”,  mai arată Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`