Klaus Iohannis a deviat de la promisiunile făcute în campanie: Aproape de finalul primului an de mandat, președintele nu se poate lăuda că a urnit nici măcar un centimetru axa României înspre Berlin

Klaus Iohannis a deviat de la promisiunile făcute în campanie: Aproape de finalul primului an de mandat, președintele nu se poate lăuda că a urnit nici măcar un centimetru axa României înspre Berlin

Se apropie bilanțul de un an în fruntea României al președintelui Klaus Iohannis. Rezultatele de până acum ale șefului statului nu sunt pe măsura aștepărilor celor care au stat ore în șir la cozi pentru a vota. Toată lumea vedea o apropiere de Germania, în contextul venirii la putere a lui Iohannis. Nu numai că nu s-a mișcat “un centimetru axa României spre Berlin”, ba mai grav.

De la limba comună cu a Angelei Merkel până la trecutul personal, Iohannis putea fi vazut ca un motor care să împingă țara un pas mai aproape de Germania. Se presupunea că dacă le-am fi câștigat încrederea nemților, pe lângă investițiile lor am fi putut beneficia și de suflul nou care să ne integreze mai rapid în totalitate în Uniunea Europeană.

După poziția avută în criza refugiaților, în contradicție fățiță cu Germania, cred ca ne putem aștepta ca Germania să ne trateze cu o răceală și mai mare decât a făcut-o până la refuzul României de a accepta cotele impuse de UE”, scrie jurnalistul Iulian Leca într-un editorial pentru ziare.com.

În acest context, România ar fi bine să se întoarcă cu fața la SUA. Președintele Iohannis a făcut o vizită la Washington săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu vicepremierul American Joe Biden, dar la aterizarea în țară nu a ținut o conferință de presă în care să transmit românilor ce s-a discutat în Statele Unite.

În locul unei conferințe de presă despre vizita de peste ocean, am avut parte de o liniște netulburată decât de anunțul participării la deschiderea anului universitar. Pe Facebook, acolo unde poate fi văzuta o bună parte din activitatea președintelui, găsim doar o fotografie cu Angela Merkel și felicitari de Ziua Unității Germane”, menționează Leca.

Rămâne de văzut cum și dacă va reuși Klaus Iohannis să convingă Germania să susțină intrarea României în Schengen. Sau cum va explica anunțatul eșec de la votul din Consiliul JAI unde se va discuta din nou restanța noastră la capitolul integrare în UE”, conchide Iulian Leca.