Klaus Iohannis, despre magistrala de metrou Drumul Taberei: Este cea mai mare realizare de acest tip din România, de după Revoluție. Această linie risca să devină o legendă a amânărilor (FOTO, VIDEO)

Klaus Iohannis, despre magistrala de metrou Drumul Taberei: Este cea mai mare realizare de acest tip din România, de după Revoluție. Această linie risca să devină o legendă a amânărilor (FOTO, VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, marți, la inauguarea magistralei 5 de metrou, din Drumul Taberei. Șeful statului a precizat că aceasta este cea mai importantă realizare din domeniul infrastructurii de după 1989, menționând că M5 risca să devină „o legendă a amânărilor”.

Klaus Iohannis, la inaugurarea liniei de metrou Drumul Taberei: Risca să devină o legendă a amânărilor

”Este cert, după Revoluție, cea mai mare realizare de acest tip din România. Nu a fost ușor. Această linie risca să devină un fel de legendă, o legendă a amânărilor. A venit un guvern hotărât care a dorit sa dovedească că și astfel de lucrări pot fi realizate cu succes. Această realizare contribuie la îmbunățire a vieții în București și e foarte important să se continue pe această linie”, a declarat Klaus Iohannis.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

În acest context, șeful statului a subliniat faptul că o mare parte din investiția pentru magistrala 5 de metrou a fost finanțată din fonduri europene, precizând că România are în continuare la dispoziție sume consistente care pot fi folosite și pentru alte proiecte de infrastructură.

”Trebuie să ajungem și cu infrastructura de transport în secolul 21. Mobilitatea devine din ce în ce mai importantă pentru fiecare român. Guvernul va trebuie să insiste foarte mult și eu voi insista foarte mult pentru că avem nevoie de foarte multă infrastructură de transport.

O bunăparte din această investiție s-a finanțat din fonduri europene. Avem în continuare fonduri europene la dispoziție și avem sume imense, deci se poate continua dezvoltarea infrastructurii în România”, a mai spus Iohannis.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Totodată, președintele a ținut să le amintească bucureștenilor că ne aflăm încă în plină pandemie de coronavirus, ca atare este important să respecte toate regulile de protecție sanitară și distanțare și atunci când circulă cu metroul.

”Pentru că perioada in care trăim este un complicată, ma refer la pandemie, și pe această linie este important să circulăm în siguranță și să fim protejați. Dragi bucureșteni, vă rog să nu uitați masca, igiena, distanțarea, pentru a trece cu bine prin această perioadă”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”Infrastructura de transport e prioritatea zero, iar investițiile în infrastructură, în general, sunt prioritatea absolută a guvernului pe care îl conduc”, a declarat, la rândul său, premierul Ludovic Orban, la evenimentul de inaugurare.

Magistrala 5, inaugurată cu o întârziere de șase ani

După nouă ani magistrala 5 care ajunge în Drumul Taberei va fi deschisă publicului, marți, începând cu ora 14.00. Inaugurarea vine cu şase ani mai târziu decât termenul iniţial stabilit. Linia de metrou din Drumul Taberei este singura construită de la zero după Revoluție.

Magistrala de metrou M5 are aproape șapte kilometri lungime şi e compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

După inaugurarea acestei magistrale, Capitala ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.

La început cartelele se vor putea cumpăra cu cash şi card doar de la casieriile din staţii. Automatele de vândut cartele de pe magistrala 5 vor accepta în primă fază doar numerar. Se lucrează însă la implementarea sistemului de plată cu cardul, astfel încât călătorii să aibă la dispoziţie cât mai multe metode de cumpărare a cartelelor. Nu în ultimul rând Metrorex colaborează cu operatorii GSM pentru a asigura semnalul mobil în tunelurile de pe magistrala 5.