Klaus Iohannis: Imnul Naţional e o expresie a redeşteptării naţionale, a libertăţii şi unităţii neamului românesc. Poporul s-a identificat cu strigătul de luptă „Acum ori niciodată” în momente de răscruce din istorie

Klaus Iohannis: Imnul Naţional e o expresie a redeşteptării naţionale, a libertăţii şi unităţii neamului românesc. Poporul s-a identificat cu strigătul de luptă „Acum ori niciodată” în momente de răscruce din istorie
Foto: presidency.ro

De Ziua Imnului Naţional, președintele Klaus Iohannis a transmis că versurile lui Andrei Mureşanu au insuflat demnitate, patriotism şi curaj unor întregi generaţii în ultimii 173 de ani. Șeful statului a mai susținut că e de datoria fiecărui român să-și onoreze înaintașii care s-au sacrificat pentru realizarea unităţii naționale și să cinstească imnul, „expresie a celor mai pure sentimente patriotice”.

Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Imnului Naţional

„Imnul Naţional al României – „Deşteaptă-te române!” – este unul dintre simbolurile care definesc tradiţia, istoria şi credinţele naţiunii noastre şi reprezintă o expresie a redeşteptării naţionale, a mândriei şi a patriotismului, a libertăţii şi a unităţii neamului românesc.
Versurile lui Andrei Mureşanu au căpătat în timp o încărcătură emoţională aparte şi au insuflat demnitate, patriotism şi curaj unor întregi generaţii în ultimii 173 de ani.

Poporul român s-a identificat cu strigătul de luptă „Acum ori niciodată” în momente de răscruce din istoria noastră, precum manifestările de exprimare a identităţii naţionale a românilor de pretutindeni, care au culminat cu Unirea de la 1859, Războiul de Independenţă, Marea Unire de la 1918, cele două conflagraţii mondiale şi revolta anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987”, a transmis șeful statului.

Iohannis a mai susținut că intonarea spontană a imnului în timpul Revoluției din decembrie 1989 „a readus în actualitate mesajul peren al acestui vechi cântec al tuturor românilor, de unitate şi libertate”.

Președintele a mai afirmat că e de datoria noastră să-i onorăm pe toţi înaintaşii care s-au sacrificat pentru realizarea unităţii şi păstrarea identităţii şi demnităţii naţionale. Iar fiecare român trebuie să cinstească imnul, „expresie a celor mai pure sentimente patriotice”.

„Dragi români, să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale şi să transmitem generaţiilor viitoare înaltele idealuri ale neamului românesc, aşa cum sunt surprinse în „Deşteaptă-te române! La mulţi ani Imnului Naţional! La mulţi ani, România!”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis.