Klaus Iohannis, înainte de videoconferința cu membrii Consiliului European: Ne aflăm din păcate într-un veritabil val doi al pandemiei. Se înregistrează recorduri negative în majoritatea țărilor europene (VIDEO)

Klaus Iohannis, înainte de videoconferința cu membrii Consiliului European: Ne aflăm din păcate într-un veritabil val doi al pandemiei. Se înregistrează recorduri negative în majoritatea țărilor europene (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis asusținut joi seară o declarație de presă, la Palatul Cotroceni. Declarațiile șefului statului au avut loc înainte de participarea acestuia la o videoconferință cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19, informează Administrația Prezidențială.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis, joi

  • Voi participa la reuniunea membrilor Consiliului European în format videoconferință. Vom avea periodic astfel de reuniuni, cu scopul de a consolida cooperarea dintre statele membre
  • Ne aflăm din păcate într-un veritabil val doi al pandemiei. Se înregistrează recorduri negative în majoritatea țărilor europene. Efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unui colectiv
  • Schimbul de informații între statele membre trebuie accelerat și e nevoie de o colaborare sporită în multe domenii

  • Vom aborda elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemiei, cu accent pe achiziția de medicamente, vaccinuri, strategii de testare, recunoașterea reciprocă a testelor

  • Voi sublinia importanța asigurării unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații

  • Vom discuta despre asigurarea de rezerve adecvate și suficiente de echipamente medicale și medicamente. În primul val achiziționarea lor a fost foarte dificilă și extrem de costisitoare

  • Un alt subiect îl reprezintă măsurile de testare, izolare și carantină și strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre. E absolut necesară o abordare unitară, cu criterii și instrumente comune. Cu privire la vaccin, odată ce va deveni disponibil el va fi furnizat către toate statele membre

Klaus Iohannis, declarații de presă înainte de o videoconferință cumembrii Consiliului European

De altfel, șeful statului a anunțat chiar în conferința de presă de miercuri seară că la cea mai recentă reuuniune a Consiliului European, liderii UE au stabilit ca între summit-urile obișnuite să aibă și o serie de reuniuni informale, în sistem videoconferință.

Întrebat ce „măsuri îndrăznețe” ia România în lupta cu pandemia de coronavirus, în contextul în care președine Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a solicitat statelor din blocul comunitar să dea dovadă de o mai bună coordonare și să impună măsuri curajoase, președintele Iohannis a răspuns: ”Am constatat că doamna Președinte ne îndeamnă să găsim măsuri îndrăznețe. Aceste măsuri îndrăznețe sunt cele pe care le ia fiecare stat membru, în funcție de evoluția pandemiei. Nici unii dintre noi nu stăm și așteptăm ceva de undeva. Noi analizăm datele și luăm măsurile care sunt propuse de experții recunoscuți în domeniu. Este însă adevărat că la nivel european căutăm să ne punem de acord cu aceste măsuri, în special cu închideri-deschideri de granițe, facilitarea transportului de mărfuri, întrajutorarea între sistemele sanitare. Și pentru a găsi soluțiile cele mai eficiente și în timp util, am convenit la ultimul Consiliu European să avem între consilii reuniuni informale, în sistem videoconferință. Și o astfel de întâlnire va avea loc chiar mâine seară și înainte de acea videoconferință voi face o scurtă declarație ca să înțeleagă lumea de ce ne vedem între consilii în videoconferință. Deci tocmai pentru a încerca să ne punem de acord în privința măsurilor pe care le ia fiecare stat membru”.

Comisia Europeană a convenit asupra unui nou set de acțiuni în lupta cu pandemia COVID-19

Comisia Europeană a lansat miercuri un „un set suplimentar de acțiuni menite să contribuie la limitarea răspândirii coronavirusului, să salveze vieți și să consolideze reziliența pieței interne”.

„În mod concret, măsurile au scopul de a înțelege mai binerăspândirea virusuluiși eficacitatea răspunsului, de a intensifica acțiunile de testare bine orientate, de a spori depistarea contacților, de a ameliora pregătirile pentru campaniile de vaccinare și de a menține accesul la produse esențiale, cum ar fi echipamentele de vaccinare, asigurând, în același timp, circulația tuturor bunurilor pe piața unică și facilitând deplasarea persoanelor în condiții de siguranță”, se arată într-uncomunicat de presă al Executivului comunitar.

Printre măsurile anunțate de Ursula von der Leyen se numără sporirea accesului la teste rapide, pregătirea campaniilor de vaccinare sau facilitarea unor deplasări sigure atunci când acestea sunt necesare.