Legea offshore ar putea fi modificată în acest an, anunță Nicolae Havrileț, director în Ministerul Energiei

Legea offshore ar putea fi modificată în acest an, anunță Nicolae Havrileț, director în Ministerul Energiei
Foto: pixabay.com

Niculae Havrileţ, director în Ministerul Energiei, a declarat luni în cadrul unei conferinţe că Legea offshore ar putea fi modificată în acest an. Anunțul are loc în contextul în care, în martie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma că Legea offshore va fi modificată până la finalul acestei sesiuni parlamentare.

„Sunt discuţii în coaliţie privind această lege şi sunt semne îmbucurătoare cu privire la aprobarea unei legi bune pentru aceşti investitori, într-o perioadă cât mai scurtă, chiar în acest an”, a afirmat Havrileţ, potrivit Agerpres.

El a adăugat că au fost foarte multe discuţii pe tema acestei legi, inclusiv întâlniri cu reprezentanţii investitorilor.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a renunţa la proiect, iar Romgaz negociază preluarea participaţiei companiei americane.

OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

În februarie, Virgil Popescu a precizat, referitor la perimetrul Neptun Deep, că în curând, compania Romgaz va prelua o parte din acțiuni.

”Avem un perimetru Neptun Deep care este cel mai bogat, unde este deținut 50% de Petrom, companie românească, deținută, la rândul ei, 51% de OMV, – statul român mai are 20% în Petrom – și de către Exxon, companie americană, care dorește să vândă, dorește să iasă din această participație. Eu am spus, și suntem în negocieri, că dacă Exxon dorește să iasă, doresc ca compania românească, Romgaz, deținută 80% de statul român,să preia acest 50%al Exxon. Se discută între companii, se va ajunge la oferte, se va ajunge la negociere și eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca acționar, să dețină 50% din zăcământul Neptun Deep, împreună cu compania Petrom”, a spusVirgil Popescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe