Lelia Munteanu: Odihnitul preşedinte al României dă dovadă de o inexplicabilă rigiditate în problema imigranților. Comportamentul său poate periclita poziţia în UE în care cu noroc chior am fost primiţi în 2007

Lelia Munteanu: Odihnitul preşedinte al României dă dovadă de o inexplicabilă rigiditate în problema imigranților. Comportamentul său poate periclita poziţia în UE în care cu noroc chior am fost primiţi în 2007

Criza imigranților provoacă dispute pe plan internațional. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a anunțat miercuri că României îi revine o cotă obligatorie de 6.351 de refugiați. Președintele Klaus Iohannis nici nu vrea să audă. Șeful statului a spus clar și în repetate rânduri că țara noastră nu poate găzdui mai mult de 1.785 de persoane venite din Africa sau Orientul Mijlociu.

De asemenea, Iohannis a anunțat că oficialul român delegat la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne va transmite mesajul său Bruxelles-ului.

“În cel mai important moment al politicii sale externe, odihnitul preşedinte al României dă dovadă de o inexplicabilă rigiditate. Cu calm şi civilitate, pe buze cu obişnuitul său rictus, Klaus Iohannis nu acceptă cote obligatorii”, susține Lelia Munteanu într-un articol pentru Gândul.

Criza imigranților nu se oprește aici. Zilnic intră pun piciorul pe continentul europan mii de refugiați. În acest context, cota României, dar și a celorlalte țări, ar putea crește semnificativ, iar în acest caz nu este foarte clar cum oficialii de la București se vor mai putea opune orimirii imigranților.

S-a mai vorbit și despre plata unei sume egală cu 0.002% din pib/an pentru refuzul de a primi refugiați, dar în contextul actual financiar al țării nu credeam că este cazul să discutăm această posibilitate.

“Câtă vreme conflictele armate din Orientul Mijlociu nu se vor stinge, iar taberele de refugiaţi din Iordania, Liban, Turcia nu-i mai pot încăpea, tot mai mulţi oamenii vor fugi spre Vestul nostru înstărit, paşnic şi primitor”, explică jurnalista.

Criteriile de împărțire arefugiaților au fost: populaţia, PIB-ul, rata şomajului etc.

“României – care până mai ieri se lăuda că e noul “tigru” al continentului – atât i-a revenit, deocamdată, bob numărat”, scrie Munteanu.

“Tocmai fiindcă vorbim despre oameni care au scăpat din ghearele morţii şi cer adăpost, poziţia îmbăţoşată a preşedintelui Klaus Ioahnnis va fi pe placul xenofobilor de conjunctură, însă României acest tip de solidaritate condiţionată îi poate periclita, pe termen mediu, poziţia în Uniunea în care cu noroc chior am fost primiţi în 2007″, conchide jurnalista.