Lia Olguța Vasilescu: „Craiova este pe primul loc în România la absorbția de fonduri europene”

Lia Olguța Vasilescu: „Craiova este pe primul loc în România la absorbția de fonduri europene”
Foto: secundatv.ro

Lia Olguța Vasilescu a postat un mesaj pe contul personal de Facebook, în care a vorbit despre problema accesării fondurilor europene. Primarul Craiovei a precizat că orașul său este pe primul loc în țară la absorbția de fonduri europene.

„Unii bat campii cu gratie si tin sa ne dea lectii despre accesarea fondurilor europene, deși CRAIOVA ESTE PE PRIMUL LOC ÎN ROMÂNIA LA ABSORBTIA DE FONDURI EUROPENE. Nu e nimic… Se mai fac inca o data de ras… Axa Prior 3 – Prioritatea de Invest 3.1 – Reabilitarea termica a cladirilor rezidențiale a fost începută în ciclul financiar trecut (au și fost reabilitate mai multe blocuri), dar necesita un nou acord al locatarilor si Asociatiilor pentru ca s-a modificat cofinantarea la 25% si sunt eligibile si alte categorii de lucrari, iar documentatia tehnica trebuie reactualizata. Proiectul exista, e demarat. Pentru PI 3.2 – Reabilitarea termica a cladirilor publice, abia acum e in consultare publica Ghidul, deci nu putem demara nimic.

Pentru Axa 4 e in consultare publica ghidul pentru documente (PMUD si SIDU), nu si ghidurile specifice pentru fiecare prioritate de investiții, deci nu putem demara nimic. Pe Axa 5 – PI 5.1 privind patrimoniul, proiectele nu pot depasi 5 milioane de euro si nu sunt eligibile cladirile cu funcțiuni administrative sau de invatamant, adică exact ce are primăria în proprietate, iar suma totala pe întreaga Olteniei este de doar 25 milioane euro. Desi am făcut demersuri la MDRAP, fiindca ne interesa sa reabilitam Colegiul Carol, Primăria și Palace, nu au făcut aceasta modificare operațională. Primăria nu poate accesa fonduri pentru clădiri monument aflate in proprietate privata. Deci, ce axa e deschisa și nu am făcut noi ce trebuie?", a scris Lia Olguța Vasilescu pe Facebook.

Lia Olguța Vasilescu a mai ținut să menționeze că în Craiova este gata strategia de mobilitate pentru achiziția de autobuze și tramvaie.

„P.S. Bonus… Ce nu ati aflat sau va faceti ca nu stiti: 1. Pentru achiziția de autobuze și tramvaie suntem singurul oraș care are gata strategia de mobilitate, ca sa fim primii la rand. 2. Am accesat aproape 200 milioane euro pentru Masterplanul 2 Apa și Canal și Aducțiunea firului 2 Izvarna. Așteptăm să ne iasă legea promovata de PSD, care e acum la Senat, privind simplificarea procedurilor de expropriere pentru cauza de utilitate publica.

Nu stam. Nici măcar sa primim lecții. Mai ales de la unii care găsesc vreo hârtie cu lucruri pe care nu le înțeleg. Ramane cum am stabilit! Acest guvern tehnocrat a reusit performanta de a bloca absorbtia de fonduri europene prin incompetenta sa crasa. Cântați la alta măsuță!", a mai notat primarul Craiovei.