Liviu Dragnea vrea ca defăimarea socială să fie sancționată cu o amenzi de până la 60.000 de lei, iar televiziunea națională să aibă programe de promovare a toleranței

Liviu Dragnea vrea ca defăimarea socială să fie sancționată cu o amenzi de până la 60.000 de lei, iar televiziunea națională să aibă programe de promovare a toleranței
Foto: mondonews.ro

Defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, şi cu sancțiuni de până la 60.000 lei, dacă privește un grup social, informează B1 TV.

Asta prevede un proiect de lege depus la Senat de liderul interimar al PSD, deputatul Liviu Dragnea, care susţine că radioul şi televiziunea publică ar trebui să aibă programe de promovare a toleranţei, iar profesorii să urmeze cursuri pe această temă.

Totodată, liderul social-democrat este de părere că unităţile de învăţământ trebuie să adopte un plan privind combaterea discriminării.

„Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sau anularea situației create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei sau de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei”, potrivit proiectului.

Initiativa legislativa mai prevede ca Societatea Română de Televiziune şi cea de Radiodifuziune sa includă în grila de programe emisiuni pentru promovarea toleranţei faţă de diferenţele de grup. Acestea vor reprezenta minim 1% din totalul timpului de emisie al fiecărui post de televiziune sau de radio avut în administrare.

Mai mult, unitatile de învăţământ vor fi obligate să adopte un plan anual pentru combaterea discriminării si promovarea demnităţii umane şi tolerantei fata de diferenţele de grup, iar manualele scolare si materialele didactice aprobate de Ministerul educatiei ar urma sa fie avizate de un nou departament, numit Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei.

Inspectoratele scolare judetene si cel al Municipiului Bucureoti vor organiza anual pentru cadrele didactice cel putin un curs în domeniul drepturilor omnului si promovării toleranţei. Liviu Dragnea mai arată faptul că „în cazul adoptării propunerii legislative, România ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model proactiv pentru asimilarea la nivelul societaţii românesti a principiilor si a valorilor privind demnitatea umana si toleranţa faţă de diferenţe dintre grupurile sociale”.