Lockdown-ul austriac, înainte de Crăciun: 2000 de euro lunar pentru întreprinzătorii loviți de pandemie!

Lockdown-ul austriac, înainte de Crăciun: 2000 de euro lunar pentru întreprinzătorii loviți de pandemie!
Accesul pe partiile de schi din Austria, doar cu dodvada trecerii prin boala, test negativ sau vaccin anti-COVID / Pârtie de schi la Tirol, Austria / Foto: Hepta.ro

Austria are o tradiție a „statului social” care promovează solidaritatea celor mulți cu cei aflați în dificultate. Subvențiile cumulate pot ajunge până la 10.000 de euro de persoană care desfășoară neîntrerupt activități, denumite generic ca fiind cele ale profesioniștilor, similar cu statutul persoanelor fizice autorizate, după legea română.

În România există, este mai cunoscut și se aplică sectorial, un concept asemănător, numit „ajutor de minimis”!

Depunerea cererilor pentru compensația bănească neimpozabilă, care permite astăzi multora din Austria să supraviețuiască binișor în vremuri de pandemie, un ajutor denumit „Härtefall-Fonds” (fonduri pentru o situație dificilă) este în continuare posibilă, anunță Camera federală de Comerț din Austria, vezi haertefall-fonds.wko.at.

Pentru a oferi un sprijin suplimentar în situații de criză pentru persoanele care desfășoară activități independente, cum ar fi și îngrijitoarele de bătrâni la domiciliu, „fondul pentru situații dificile” a fost prelungit cu așa zise „perioade suplimentare”, relatează www.ziarulromanesc.at.

Pentru lunile noiembrie și decembrie 2021, precum și ianuarie, februarie și martie 2022 , cererile acelora care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, pot fi depuse în perioada 1 decembrie 2021 – 2 mai 2022 și vor fi compensate cu celeritate.

Se vor putea depune și cereri retroactive pentru toate perioadele eligibile anterioare. Petenții sunt nevoiți să se identifice doar prin semnătura electronică. Celor care primesc ajutor de șomaj în perioada de referință a scăderii veniturilor, acest ajutor de stat dedicat nu poate fi achitat. Sunt acceptate pentru transferul banilor conturi deschise la instituții bancare din UE și SEE. Adică și conturi bancare din România pentru îngrijitoarele românce ale vârstnicilor austrieci.

Suma minimă a sprijinului de stat este de 600 de euro. Criteriul de finanțare este definit legal drept existența unei pierderi semnificative din punct de vedere al veniturilor – o scădere a câștigurilor de peste 40 la sută & imposibilitatea acoperirii costurilor vieții curente – situație de precaritate care periclitează semnificativ nivelul de trai, cauzată de pandemia de COVID19.

Pentru noiembrie și decembrie 2021 (în care în Austria domnește lockdown-ul total pentru vaccinați și nevaccinați!) se aplică o reglementare specială, mai faborabilă petenților, conform căreia suma minimă a finanțarii este de 1.100 de euro, trebuind să existe o scădere a vânzărilor de doar 30 la sută din venituri.

Tags: