Loviți de soartă, umiliți de autorități: Bolnavii de cancer, puși să își plătească tratamentul despre care se știau la început că e gratis (VIDEO)

Loviți de soartă, umiliți de autorități: Bolnavii de cancer, puși să își plătească tratamentul despre care se știau la început că e gratis (VIDEO)

Noi umilinţe pentru bolnavii de cancer! Pacienţii care au ales să îşi facă tratamentul la clinicile private sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar după ce Casa de Asigurări de Sănătate a anunţat că nu mai decontează şedinţele de chimioterapie. Reprezentanţii Asociaţiei pacienţilor bolnavi de cancer spun că sunt gata să dea în judecată statul.

Tratamente sub semnul umilinţei. Bolnavii de cancer sunt puşi să îşi plătească şedinţele de radioterapie şi de chimioterapie de la clinicile private.

"Tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer pulmonar și pe lângă chimioterapia de la un spitaș de statm, face radioterapie, 9 ședințe decontate, iar pentru ultimele trei a fost anunțat din scurt că nu se mai decontează pentru că nu au mai alocat fonduri de la Casă, costul unei ședințe fiind de 1000 de lei", spune un pacient.

Reprezentanţii clinicilor private care aveau contract cu Casa Naţională de Sănătate pentru programul de oncologie şi-au anunţat pacienţii că vor trebui să achite costul şedinţelor de chimioterapie şi radioterapie pentru luna decembrie.

"Pe principiul că banii urmăresc pacientul, pacientul are dreptul să se trateze oriunde iar acest tratament cu chimioterapie ar trebui decontat de Casă. Casa a motivat că nu mai sunt fonduri, nu există așa ceva că sunt la stat că sunt la privat, pacienților ar trebui să li se deconteze aceste tratamente cu chimioterapie", spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România

Asociaţia Pacienţilor Bolnavi de Cancer ameninţă Casa Naţională de Asigurari de Sănătate cu un proces.

"Chimioterapia a fost bugetată pentru un număr istoric de pacienţi, deci banii pentru chimioterapie teoretic ar trebui să fie, iar decontarea de către pacient a acestor tratamente este ilegala și s-ar putea să fie chiar penală", spune Cezar Irimia.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că nu ştiu de această situaţie şi au promis că vor face investigaţii.