Lucian Bode: Timpii de aşteptare pe magistrala M5 sunt în prezent de 6 minute

Lucian Bode: Timpii de aşteptare pe magistrala M5 sunt în prezent de 6 minute
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Transporturilor Lucian Bode a declarat, marți seară, că timpii de aşteptare în staţii pe magistrala de metrou Drumul Taberei sunt în prezent de 6 minute. Totodată, acesta a adăugat se dorește achiziţionarea a 13 trenuri noi.

Lucian Bode: Timpii de aşteptare în acest moment sunt undeva la 6 minute. Dorim să achiziţionăm 13 trenuri noi, special pentru acest proiect

Ministrul Transporturilor a afirmat, la TVR, că, în prezent, pe magistrala de metrou Drumul Taberei vor circula în fiecare zi 60 de curse.

„”Noi acolo avem 6 trenuri. Am alocat 10 trenuri din cele 82 de trenuri câte avem noi în cadrul Metrorex, practic o dată cu intrarea celor 6 trenuri pe magistrala M5 vor circula în fiecare zi 60 de trenuri (60 de curse, n.r.). Timpii de aşteptare în acest moment sunt undeva la 6 minute, dar tot pe acest proiect, pe o achiziţie pe care noi o derulăm în acest moment dorim să achiziţionăm 13 trenuri noi, special pentru acest proiect. Din păcate suntem la Curtea de Apel cu o contestaţie şi aşteptăm rezultatul contestaţiei şi vom avea 13 trenuri noi achiziţionate strict pentru acest proiect”, a spus Lucian Bode.

El a mai menționat că la capacitate maximă de funcţionare, sistemul de metrou de pe magistrala Drumul Taberei poate transporta 50.000 de călători pe sens pe oră.

”Magistrala de metrou va schimba foarte mult modul în care locuitorii acestei zone se vor deplasa, pentru că noi avem o adresabilitate de aproximativ 300.000 de locuitori în zona Drumul Taberei. Capacitatea proiectată pentru a putea fi transportaţi călătorii pe cei 7 kilometri pe această magistrală este de 50.000 de călători pe oră pe sens. Să dea Dumnezeu să avem suficienţi călători, pentru că înainte de pandemie aveam 600-700.000 de călători cu metroul pe zi în Bucureşti. Acum avem în jur de 300.000, s-au redus foarte mult, vedem ce se întâmplă în pandemie”, a precizat Bode, conform Agerpres.

Magistrala de metrou M5 Drumul Taberei – Eroilor a fost dată în circulație marți

Amintim că magistrala 5 de metrou care ajunge în Drumul Taberei a fost deschisă circulației marți, după nouă ani. Investiția a fost inaugurată de autorități la ora 12.00.

Linia de metrou din Drumul Taberei este singura construită de la zero după Revoluție. Vor circula 10 trenuri din actuala flotă Metrorex. Alte 13 ar trebui cumpărate până în 2022, dacă licitaţiile nu se vor bloca, aşa cum s-a mai întâmplat.

Magistrala de metrou M5, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, are aproape șapte kilometri lungime şi e compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

Klaus Iohannis: Cea mai mare realizare de acest tip din România, de după Revoluție

În acest context, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la inauguarea magistralei 5 de metrou că aceasta este cea mai importantă realizare din domeniul infrastructurii de după 1989, menționând că M5 risca să devină „o legendă a amânărilor”.

”Este cert, după Revoluție, cea mai mare realizare de acest tip din România. Nu a fost ușor. Această linie risca să devină un fel de legendă, o legendă a amânărilor. A venit un guvern hotărât care a dorit sa dovedească că și astfel de lucrări pot fi realizate cu succes. Această realizare contribuie la îmbunățire a vieții în București și e foarte important să se continue pe această linie”, a spus Iohannis.