Lucian Boia, decorat de încă un guvern străin. A primit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare

Lucian Boia, decorat de încă un guvern străin. A primit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare
Foto:Cuvântul Libertăţii

Lucian Boia este unul dintre cei mai „premiați” intelectuali români, de guvernele străine. De-a lungul timpului, profesorul de istorie care a publicat zeci de cărți, a fost decorat de Ungaria și Germania, iar pe listă se mai adaugă, mai nou, și Franța.

Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, l-a decorat marți, 22 iunie pe profesorul Lucian Boia, în cadrul unei ceremonii speciale. Evenimentul a avut loc la Ambasadar Franței, din București. Astfel, Lucian Boia a primit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare.

Diplomata din Franța a subliniat faptul că în ultimii 30 de ani, cercetările lui Lucian Boia au avut un puternic impact, prin temele abordate,istoriaFranței, respectiv istoriaOccidentului, în relație cu cea a României.

Abordarea critică a istoriei în volumul „Istorie și Mit în Conștiința Românească”, publicat la editura Belles Lettres, din Franța, în 2003, a fost cea mai apreciată lucrareîn occident, potrivit ambasadoarei.

„Interesul dumneavoastră pentru limba franceză şi sistemul de gândire francez v-a determinat să jucaţi un rol decisiv în reconstruirea unor legături academice şi ştiinţifice de înalt nivel între ţările noastre”, a declarat Laurence Auer, în cadrul ceremoniei.

Lucian Boia, bine vândut și controversat

Lucian Boia este unul dintre cei mai cunoscuți și mai bine vânduți scriitori din România. Totodată, multe controverse sunt legate de numele profesorului de istorie, criticat de către Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Pentru „Istorie și Mit în Conțiința Românească”, Boia a primit o replică de la Pop, prin volumul „Istoria. Adevărul și miturile”.

Pe marginea acestui subiect a comentat Pop pentru B1.ro, anul trecut.

„Lucrarea pe care am scris-o, polemica în raport cu domnul Boia, s-a întâmplat în urmă cu peste 20 de ani. Domnul Boia nu are dreptate prin felul în care tratează istoria românilor.

Da, am avut și eu săgeți la adresa domniei sale. Săgețile nu se referă la adresa sa, personal, ci la felul în care a tratat istoria. Sunt polemici absolut firești într-o societate democratică”, a declarat Ioan-Aurel Pop pentru B1.ro.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)