Ludovic Orban: S-a finalizat achiziţia de măşti pentru persoanele aflate în situaţie de vulnerabilitate. Trag un semnal de alarmă către primari – să nu se apuce să-şi facă campanie pe această temă

Ludovic Orban: S-a finalizat achiziţia de măşti pentru persoanele aflate în situaţie de vulnerabilitate. Trag un semnal de alarmă către primari - să nu se apuce să-şi facă campanie pe această temă
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat finalizarea achiziției de măști de protecție pentru persoanele defavorizate. Măștile au fost trimise către Direcțiile de Sănătate Publică și urmează să fie distribuite către cei 2,3 milioane de beneficiari prin intermediul autorităților locale. Măștile vor ajunge la persoane cu situații materiale dificile, în urma unor anchete sociale. Prim-ministrul a făcut acest anunț, sâbătă, în cadrul unui miting de campanie organizat la Bacău, și le-a atras atenția candidaților, în acest context, să nuse promoveze electoral folosindu-se de acest subiect.

Ludovic Orban anunță încheierea achiziției de măști pentru persoanele defavorizate

„Vreau să vă anunţ că s-a finalizat achiziţia de măşti pentru cei 2.300.000 de beneficiari, persoane aflate în situaţie de vulnerabilitate. Aceste măşti au fost predate către Direcţiile de Sănătate Publică, care urmează să le distribuie către cetăţeni prin intermediul administraţiilor locale. Aici trag un semnal de alarmă către primari, să nu se apuce să-şi facă campanie pe această temă. Aceste măşti sunt acordate pe baza unor anchete sociale, pe baza unor evaluări, cetăţenii au dreptul să primească măştile şi măştile respective trebuie să ajungă la oameni fără să fie vreo condiţionare politică, că le trece prin cap PSD-iştilor să facă şi chestii de-astea”, a declarat Ludovic Orban.

Măștile distribuite gratuit persoanelor din categoriile defavorizate au fost subiectul unui control intern declanșat de Ministerul Sănătății, în urma căruia au ieșit la iveală mai multe nereguli cu privire la modul în care a fost încheiat contractul cu compania care a câștigat licitația.

În primul rând, s-ar părea că nu au fost transparente toate negocierile dintre Ministerul Sănătății și compania câștigătoare. Totodată, se mai arată că reprezentanții departamentelor Juridic și Achiziții au perfectat un contract în defavoarea ministerului, întrucât, conform înțelegerii, compania câștigătoare ar fi avut la dispoziție șapte zile pentru a distribui măștile, însă același acord prevede că firma mai avea la dispoziție încă 15 zile de grație – acest lucru înseamnă că, practic, a fost depășit cu mult termenul stipulat de contract.

Orban anunță că au fost achiziționate și măștile care vor fi folosite în ziua alegerilor locale

Tot sâmbătă, Ludovic Orban a anunțat că au fost achiziționate și măștile care vor fi folosite în ziua alegerilor locale, acestea fiind deja trimise în teritoriu.

Întrebat, la începutul acestei săptămâni, de jurnaliști, ce se va întâmpla cu alegătorii care vor merge la vot fără a purta mască de protecție, premierul a răspuns: „Vor primi mască. Noi am prevăzut în reglementări, pentru fiecare secție de votare, existența unui stoc de măști care să fie puse la dispoziția cetățenilor care vin la vot fără mască”.

Și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a precizat recent că există posibilitatea ca un alegător care se prezintă la vot fără mască de protecție să primească o mască la secție, însă recomandarea este ca fiecare cetățean să vină pregătit cu propria mască. De asemenea, Arafat a menționat că este permis ca alegătorii să vină cu un pix de acasă.

„Pentru semnătură, alegătorul poate să vină cu pixul de acasă, poate că este și mai bine așa, ca să nu se transmită între membrul comisiei și alegător”, a explicat Raed Arafat.