Ludovic Orban: Vom prelungi starea de alertă. Discutăm nişte măsuri să mai reducem din restricţii, să permitem manifestaţiile în anumite condiţii

Ludovic Orban: Vom prelungi starea de alertă. Discutăm nişte măsuri să mai reducem din restricţii, să permitem manifestaţiile în anumite condiţii
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a vorbit, din nou, vineri, despre prelungirea stării de alertă, precizând că sunt luate în calcul și noi măsuri de relaxare. Într-o conferință de presă la Drobeta Turnu-Severin, șeful Guvernului a spus că se discută despre permisiunea organizării de manifestații, cu respectarea unor măsuri de siguranță și cu un număr limitat de participanți.

Ludovic Orban: Vom prelungi starea de alertă şi discutăm evident nişte măsuri să mai reducem din restricţii

Orban a menționat că aceste discuții au loc în contextul în care în Guvernul a fost acuzat că se teme de adunările publice.

„Vom prelungi starea de alertă şi discutăm evident nişte măsuri să mai reducem din restricţii. Am să vă spun că m-am gândit să permitem manifestaţiile, în anumite condiţii. Sigur, reglementate, cu mască, număr limitat de persoane. (…) Am văzut nişte comentarii care sunt răutăcioase şi nu au nicio legătură cu guvernul nostru. Guvernul nostru întotdeauna a fost deschis dialogului şi niciodată nu s-a temut de adunări publice”, a declarat Ludovic Orban, potrivit News.ro.

Prim-ministrul a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că deocamdată Executivul nu are avizul Consiliului Legislativ. Prin urmare, luni va trebui organizată o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), după care trebuie să aibă loc o ședință de Guvern în care să fie aprobată hotărârea referitoare la prelungirea stării de alertă.

„Deci nu avem încă avizul Consiliului Legislativ. Dacă nu îl avem ca să îl adoptăm azi, asta înseamnă că luni trebuie să facem CNSU şi şedinţă de Guvern astfel încât să adoptăm prelungirea stăriide urgență (de alertă – n.r.). Solicitaţi Consiliului Legislativ să dea cât mai repede avizul. Sunt prevederi legate de ziua votului care trebuie introduse în ziua votului şi mai sunt câteva măsuri de relaxare în anumite domenii”, a spusLudovic Orban, joi seara.

Klaus Iohannis, despre permisiunea organizării de proteste

Despre permisiunea organizării protestelor a vorbit și președintele Klaus Iohannis miercuri, în conferința de presă pe care a susținut-o la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă, în calitatea sa de șef al statului, intenționează să se implice astfel încât oamenii să poată protesta, desigur, cu respectarea normelor de distanțare socială, Klaus Iohannis a răspuns: ”E o problemă cu siguranță foarte interesantă. Eu aș fi de părere că dacă se respectă normele care sunt impuse și pentru altfel de adunări, în condiții de strictă legalitate, cred că s-ar putea organiza și forme de protest. Eu cred că autoritățile care se ocupă de așa ceva mai degrabă se tem de nerespectarea normelor. Ați văzut, așa cum am văzut și eu, că au fost anumite manifestări unde toate normele au fost practic ignorate, or, așa ceva nu ne ajută pe niciunii, nici pe protestatari, nici pe cei care vor să își vadă liniștiți de viața lor. Deci, în principiu, în măsura în care s-ar respecta toate normele în vigoare, chestiunea s-ar putea discuta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe