MAE: Măsurile sanitare obligatorii în secțiile de vot din străinătate și din România, pentru alegerile parlamentare

MAE: Măsurile sanitare obligatorii în secțiile de vot din străinătate și din România, pentru alegerile parlamentare
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe a publicat sâmbătă lista măsurilorsanitare împotriva răspândirii virulusului SARS-COV-2, care se vor aplica la secţiile de vot din străinătate la alegerile parlamentare, dar care sunt similare cu cele aplicabile înRomânia.

Măsuri de prevenire a infectării cu COVID-19 în secțiile de vot

Principalele măsuri pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus în secţiilede votare:

  • purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;
  • asigurarea distanţării fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral;
  • dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;
  • dezinfecţia sau nebulizarea, după caz, a sediilor secţiilor de votare, înainte şi după terminarea votării, în ambele zile de votare;
  • dezinfecţia periodică a suprafeţelor şi a instrumentelor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral.

Ordinul privind măsurile şi acţiunile de sănătate publică cu aplicabilitate la secţiile de votare organizate în străinătate pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor din 5-6 decembrie 2020,afost publicat în Monitorul Oficialvineri, 20 noiembrie 2020 și poate fi consultat integral AICI.

Totodată, românii trebuie să respecte și măsurile impuse de țara în care votează

MAE precizează că aceste măsuri vor fi coroborate cu măsurile sanitare în vigoare în statul de reşedinţă, regiunea şi localitatea în care este organizată secţia de votare din străinătate.

În acest sens, autoritățile le recomandă cetățenilorsă se informeze din timp asupra măsurilor de siguranţă sanitară aplicabile la nivelul ţării/regiunii de reşedinţă şi să respecte cu stricteţe măsurile şi regulile stabilite în contextul pandemiei de COVID-19. Acesteavor fi afişate pe paginile de internet şi de social media ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, precum şi în locuri vizibile în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pot vota la alegerile parlamentare din acest an la oricare dintre cele 748 de secţii de votare organizate în străinătate pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie şi duminică, 6 decembrie 2020.

Lista secţiilor de votare este disponibilă pe site-ul MAE, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an și poate fi accesată AICI.

Tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate

La alegerile parlamentare, cetățenii români din străinătate își vor putea exercita dreptul de vot în zilele de sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie, în intervalul orar 07:00 – 21:00. Primii carevor votavor fi cetățenii români din Noua Zeelandă și Australia. Ultimii vor fi românii din coasta de vest a Americii de Nord.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, conform legislației, în baza unuia dintre următoareleactede identitate, valabile în ziua votării:

  • paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu
  • pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu
  • pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu