MAE: România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic

MAE: România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România se alătură Statelor Unite, Marii Britanii și celorlalți partenerilor în îngrijorările exprimate public cu privire la derularea operațiunilor cibernetice maligne asupra Microsoft Exchange Server, precum și cu privire la campania cibernetică a grupării APT40. Ambele acțiuni au fost evaluate ca fiind asociate cu China și ambele au vizat instituții guvernamentale și industrii cheie la nivel european și internațional. „România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic și comportamentul iresponsabil în spațiul cibernetic”, a transmis Ministerul român de Externe.

MAE, reacție la acțiunile ostile din spaţiul cibernetic

„Aceste activități cibernetice maligne au fost derulate cu ignorarea cadrului normativ internațional privind comportamentul responsabil statal în spațiul cibernetic așa cum este definit în rapoartele consecutive ale Grupului ONU de Experți Guvernamentali/UNGGE, reafirmate de către Grupul de Lucru ONU cu Participare Deschisă/OEWG și aprobate de către Adunarea Generală a ONU”, a transmis Ministerul român de Externe.

MAE a mai susținut că România e îngrijorată de orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic și e angajată ferm în efortul de descurajare și răspuns la astfel de acțiuni destabilizatoare.

„România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic și comportamentul iresponsabil în spațiul cibernetic. De asemenea, își reafirmă angajamentul ferm și implicarea în sprijinul  consolidării eforturilor la nivel european și internațional pentru a preveni, descuraja și răspunde la astfel de acțiuni destabilizatoare, cu respectarea cadrului internațional de comportament responsabil statal adoptat la nivelul ONU, bazat pe dreptul internațional”, se mai arată în comunicatul Ministerului.

MAE mai transmite că dezvoltarea economiei și societății e strâns legată de protejarea unui spațiu cibernetic global, deschis, liber, stabil și sigur, precum și de protejarea proprietății intelectuale.