Mai mulţi cercetători şi profesori din Cluj-Napoca vor ca stăpânii câinilor nesterilizaţi să fie impozitaţi (VIDEO)

Mai mulţi cercetători şi profesori din Cluj-Napoca vor ca stăpânii câinilor nesterilizaţi să fie impozitaţi (VIDEO)

Mai mulţi cercetători şi profesori din Cluj-Napoca vor ca stăpânii câinilor nesterilizaţi să fie impozitaţi. Aceştia susţin că toţi românii care refuză să-şi castreze animalele de companie ar trebui taxaţi pentru ca astfel să fie redus numărul câinilor vagabonzi.

Pe de altă parte, iubitorii de animale resping iniţiativa şi propun ca administraţiile locale să finanţeze sterilizarea. În Bucureşti şi Ordea măsura a fost impusă deja, iar proprietarii necuvântătoarelor trebuie să plătească 150 de lei anual.

Reprezentanţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai” şi cei ai Universităţii de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca susţin că cea mai mare sursă a câinilor comunitari o reprezintă chiar animalele cu stăpân. Astfel, soluţia în acest caz ar fi impozitarea iubitorilor de animale care refuză să-şi sterilizeze animalele.

„Proprietarii sunt cei care le dau drumul pe străzi. Câinii lor fac pui, iar proprietarilor le este milă şi îi lasă la marginea drumului. De asemenea, milităm pentru ca aceste animale, după ce sunt prinse, să nu fie lăsate înapoi pe stradă, pentru că re-eliberarea lor pe străzi nu este o soluţie”, susține Andrei Mihalca, prorector Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pentru Gândul.

Însă, reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor susţin că iniţiativa este neinspirată.

Consiliile locale, primăriile sunt obligate să adune câinii de pe stradă, să-i sterilizeze, să-i deparaziteze, să-i dea spre adopţie.

În Bucureşti şi Oradea, impozitul a fost introdus deja, iar taxa anuală este de 150 de lei. În plus, toţi cei care nu îşi declară animalele de companie riscă o amendă de 3.000 de lei.

Profesorii vor ca stăpânii câinilor nesterilizaţi să fie impozitaţi

Tags: