Manuscrisele lui Emil Cioran, donate Academiei Române

Manuscrisele lui Emil Cioran, donate Academiei Române
Foto: B1 TV

Manuscrisele scriitorului şi filosofului român Emil Cioran au fost donate Academiei Române. Omul de afaceri George Brăiloiu, cel care a cumpărat săptămâna trecută întregul lot Cioran scos la licitaţie la Paris, a luat această decizie după ce a discutat cu mai multe instituţii publice.

„Pentru noi este un lucru extraordinar. Era totuşi un gest pe care nu-l aşteptam”, a declarat Eugen Simion, membru al Academiei, într-o conferinţă de presă susţinută marţi dimineaţă.

„O ţară fără cultură, aşa cum s-a mai spus, este o ţară care va dispărea de pe hartă, din istorie. Gestul dumneavoastră mi se pare unul simbolic, dar poate fi un îndemn şi pentru alţi oameni”, a mai spus Simion.

Manuscrisele care poartă semnătura lui Emil Cioran ar fi putut ajunge la alte instituţii din România, însă decizia finală a lui George Brăiloiu a fost ca acestea să meargă la Academie.

„Am discutat cu Ministerul Culturii telefonic, cu domnul ministru ieri şi cu conducrea Bibliotecii Central Universitare. Dar azi am făcut anunţul oficial cine va primi această donaţie”, a declarat George Brăiloiu.

Întreaga arhivă Emil Cioran din perioada petrecută în țara noastră a fost licitată la Paris pe 7 aprilie. Ministerul Culturii şi mai multe instituţii care ar fi trebuit să-şi dea interesul pentru aceste opere nu au luat parte la licitaţie.

Reprezentanţii BCU reuşiseră să achiziţioneze o parte dintre documentele scoase la vânzare, însă spre finalul licitaţiei, omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat întregul lot cu suma de 406.000 euro, de circa patru ori mai mult decât fusese evaluat.

Imediat după achiziţionarea manuscriselor şi actelor lui Emil Cioran, George Brăiloiu a anunţat că intenţionează să le doneze statului român.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit