MApN: Un detaşament de 13 militari români participă la misiuni de şase luni în Irak

MApN: Un detaşament de 13 militari români participă la misiuni de şase luni în Irak
Sursa foto: Facebook/ MapN

Treisprezece militari români vor lua parte,de vineri, la misiuni în Irak, în cadrul operaţiunilor „NATO Mission Irak” şi „Inherent Resolve”.Militarii români vor rămâne în Irak timp deşase luni.

”Militarii români vor face parte din „Modulul NATO dislocabil de comunicații și informatică” și din structurile de stat major ale comandamentelor dislocate în Bagdad. Timp de șase luni, specialiștii de comunicații și informatică și ofițerii de stat major din Armata României se alătură aliaților din NATO și Coaliței Globale contra-ISIL/Da’esh pentru a sprijini efortul de consolidare a structurilor de securitate irakiene.

Conform MApN, operația „NATO Mission Iraq” a fost stabilită de NATO în octombrie 2018 ca urmare a solicitării guvernului irakian. Este o misiune de consiliere, instruire și consolidare a capacităților statului gazdă, executată în deplin respect al suveranității și integrității teritoriale ale Irakului. Prin această misiune, NATO ajută la consolidarea structurilor de securitate și instituțiilor militare de învățământ astfel încât forțele irakiene să fie în măsură să prevină reîntoarcerea rețelelor teroriste ale ISIS/Da’esh.

Operația „Inherent Resolve” a început în anul 2014, ca urmare a deteriorării situației de securitate din Irak. Căderea sub controlul rețelei teroriste ISIS a orașelor irakiene Mosul și Tikrit a condus la intervenția forțelor americane în sprijinul forțelor irakiene care luptau împotriva ISIS. În prezent, operația este o componentă militară a Coaliței Globale contra-ISIL/Da’esh constituită din reprezentanții a 77 de state și 5 organizații internaționale, care acționează la solicitarea guvernului irakian pentru întărirea securității regionale.”, se arată în comunicatul transmis.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe