Marcel Vela a semnat ordinul pentru înființarea Poliției Siguranța Școlară: „Noua structură va preveni şi combate violenţa în şcoală, fenomenul de bullying”

Marcel Vela a semnat ordinul pentru înființarea Poliției Siguranța Școlară: „Noua structură va preveni şi combate violenţa în şcoală, fenomenul de bullying”
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat că a semnat, în cursul zilei de marți, ordinul de înființare, în cadrul Poliției Române, a Direcției pentru Siguranța Școlară, informează Agerpres.

Noua structură urmează să prevină actele de violență între elevi, în interiorul școlilor și va analiza fenomenele infracționale din fiecare școală. Poliția Siguranța Școlară va fi formată din 270 de polițiști, organizați la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române.

Cum va fi organizată Poliția Siguranța Școlară

Potrivit declarației susținute de către ministrul de Interne, Poliția Siguranța Școlară ar urma să fie formată din 270 de polițiști, organizați la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, Direcției Generale a Poliției Municipiului București și a inspectoratelor de poliție din fiecare județ.

„Siguranţa în şcoli este o prioritate a Guvernului încă de la începutul mandatului şi astăzi am concretizat-o printr-o decizie normativă care înfiinţează această nouă structură a Poliţiei pentru siguranţa şcolară. Poliţia Siguranţa Şcolară va fi formată dintr-un număr de 270 de poliţişti organizaţi la nivelul Inspectoratului Generale a Poliţiei Române, a Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti şi a inspectoratelor de poliţie din fiecare judeţ”, a explicat Marcel Vela.

Noua structură va preveni violențele între elevi și fenomenul de bullying

Vela a precizat faptul că noua structură va avea o subordonare centrală, iar obiectivul de activitate va fi asigurarea protecției elevilor, dar și a cadrelor didactice.

„Noua structură va preveni şi combate violenţa în şcoală, cu accent pe fenomenul de bullying şi a actelor de violenţă între elevi în interiorul şcolilor, cât şi în proximitatea acestora. Totodată, va monitoriza măsurile de siguranţă, va analiza fenomenele infracţionale din fiecare şcoală, va identifica riscurile şi problemele specifice fiecărei unităţi de învăţământ”, a explicat Vela, potrivit sursei citate mai sus.

Ministrul de Interne a mai explicat și faptul că Poliția Siguranța Școlară va dispune prezența polițiștilor de ordine publică, a celor de la rutieră, jandarmilor și a Poliției Locale pentru buna funcționare a unităților de învățământ, în condiții de siguranță.

Mai mult decât atât, noua structură va coopera cu unitățile de învățământ și autoritățile locale pentru combaterea infracționalității juvenile, infracționalității organizate, respectiv traficului de persoane și de droguri.

„Totodată, Poliţia Siguranţa Şcolară va coopera cu unităţile de învăţământ şi cu autorităţile locale, în vederea combaterii fenomenului criminogen din şcoli şi va acţiona în comun cu celelalte structuri din cadrul MAI pentru combaterea infracţionalităţii juvenile, a infracţionalităţii organizate, respectiv a traficului de persoane şi a traficului de droguri”, a continuat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Pe lângă acestea, potrivit sursei citate mai sus, ministrul de Interne, Marcel Vela, a adăugat și faptul că structura nou formată va coopera și cu organizațiile nonguvernamentale, conducerea școlilor, autoritățile locale și comitetele de părinți, în vederea prevenirii și combaterii infracționalității din unitățile de învățământ.

Școlile reîncep la data de 14 septembrie

În funcție de scenariul în care se încadrează unitățile de învățământ din fiecare localitate, școlile vor începe la data de 14 septembrie, moment în care o parte dintre elevi vor reveni în sălile de clasă. Pentru reluarea cursurilor, Ministerul Educației a pregătit scenarii după care urmează să înceapă anul școlar 2020 – 2021:

Scenariul 1 – Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

Scenariul 2 – Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

Scenariul 3 – Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.