Marin Preda, rectorul UB: Suntem gata să fim parteneri în furnizarea resurselor de cercetare, de inteligență creatoare care să producă creştere economică

Marin Preda, rectorul UB: Suntem gata să fim parteneri în furnizarea resurselor de cercetare, de inteligență creatoare care să producă creştere economică
Sursa Foto: Facebook

Marian Preda, rectorul Universităţii Bucureşti, profesorul universitar, a declarat joi seară, în cadrul conferineței organizate cu oczaia lansării în dezabatere publică aPlanului Național de Redresare şi Rezilienţăcă mediul universitareste pregătit să vină în sprijinul guvernului curesurselede cercetarecare să producăcreștere economicăși creștere a bunăstării sociale prin formarea resurselor umane înalt calificate.

Mediul universitar aștepta de mult un astfel de program. Planului Național de Redresare şi Rezilienţă este dovada că acesta criză pe care nimeni n-a dorit-o și pe care vrem cu toții să o depășim, poate fi transformată în oportunitate. Noi, cei din mediul universitar suntem gata să fim parteneri în furnizarea resurselor de cercetare, de inteligență creatoare pentru a da economiei României mai multă inteligență încorporată în produsele sale, pentru a pune în bunurile pe care le producem o creștere de valoare care să producă și creștere economică, creștere a bunăstării sociale și în aceleași timp să pregătim pentru piața muncii, una în continuă schimbare și transformare, resurse umane adaptate, înalt calificate, cu competențe tehnice adecvate, cu abilități de înaltă calitate, de gândire critică și inovatoare, inteligență socio-emoțională, leadership, lucru în echipă, capacitate de a rezolva problemele și de a preveni riscurile, spirit antreprenorial, capacitate de învățare continuă. Pentru toate acestea suntem pregătiți să dezvoltăm proiecte, programe, care să asigure o ocupații noi specifice viitorului, în zona digitalizării, sănătății mentale, inteligenței artificiale și în același timp prin zona socială și umanistă a mediului universitar, să asigurăm suport zonelor defavorizate, mediilor sociale care au fost afectate grav de criza aceasta.

Universitatea din București a participat la discuțiile privind pregătirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la consultările pe care le-a organizat Ministerul Fondurilor Europene. Avem deja proiecte mature, care pot să fie implementate imediat, care așteptau de mult resurse de finanțare.

O să dau trei exemple pe care noi le vom supune spre finanțare imediat ce se deschid axele de finanțare și anume UBTech, un computing and robotic centre la Măgurele, pentru științe avansate și tehnologii digitale, un alt proiect va fi UBNova, un hub de inovare în centrul Bucureștiului și UBBrain, o clinică psihologică și educațională, prin care să asigurăm suport pentru sănătate mintală, pentru neuro-știință pentru educație de calitate. Credem că este vremea pentru mai multă acțiune, pentru a pune în practică ideile, este vremea faptelor și noi suntem aici pentru a construi împreună un învățământ superior de calitate, nu doar o Românie educată, ci o Românie educată pentru viitor, o Românie europeană, înalt competitivă”, a declarat Marian Preda,

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”