Măsuri de sprijin pentru crescătorii de animale, afectați de criza provocată de pandemia de COVID-19: Ce categorii de fermieri pot beneficia de ajutor de la stat

Măsuri de sprijin pentru crescătorii de animale, afectați de criza provocată de pandemia de COVID-19: Ce categorii de fermieri pot beneficia de ajutor de la stat
Foto: pixabay.com

Guvernul a adoptat în ședința de joi mai multe ordonanțe de urgență care prevăd măsuri de sprijin pentru crescătorii de porci, de bovine, de păsări și pentru apicultori, ca urmare a crizei provocate de pandemia de coronavirus. Aplicarea acestor măsuri are ca scop compensarea pierderilor suferite de fermieri în perioada cuprinsă între 1 martie – 1 iulie 2020, transmite Ministerul Agriculturii.

Guvernul a adoptat o OUG prin care vine cu măsuri de sprijin pentru crescătorii de bovine, afectați de criza provocată de pandemia de COVID-19

Astfel, o primă ordonanță de urgență prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru crescătorii de bovine. Concret, fermierii care dețin în exploatație cel puțin 91 de capete de bovine pot primi, de la bugetul de stat, fonduri în cuantum de 100 euro/cap femelă bovină adultă, valoarea totală a schemei de ajutor fiind de 35.700 mii lei.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să dețină femele adulte din specia bovine înregistrate în RNE, în exploatații cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020;

b) să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene;

c) să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019 sau în cazul persoanei fizice să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31.12.2019

d) beneficiarii trebuie să dețină minimum 91 capete bovine femele adulte cu vârsta de minim 24 luni înregistrate în RNE la data de 1 iulie 2020.

De asemenea, crescătorii care dețin între 5 și 90 capete de bovine pot beneficia de sprijin financiar prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Măsura 21. Este vorba despre acordarea unui sprijin temporar , ca răspuns la pandemia de coronavirus.

De ce măsuri de sprijin pot beneficia crescătorii de porci

În ceea ce privește sectorul suin, Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care prevede aprobarea unei scheme de ajutor de 119.560 mii lei.

”Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu poate depăși echivalentul în lei a 100.000 euro.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducție (scroafe și scrofițe)”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Pot beneficia de acest ajutor de stat, fermierii care întrunesc următoarele condiții

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să dețină exploatație cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar;

b) să desfășoare activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepția celor care dețin exploatații aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricție sanitare veterinare generate de evoluția pestei porcine africane;

c) să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene;

d) să nu se afle în dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.

Cum vrea Guvernul să susțină fermierii din sectorul avicol care au suferit pierderi în contextul pandemiei

O altă ordonanță de urgență adoptată de Executiv cuprinde măsuri de sprijin pentru sectorul avicol afectat de criza provocată de pandemie.

Este vorba despre un ajutor de stat, care ”se acordă pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, funcție de speciile și categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare, găini rase grele și pui eclozionați”.

Pot beneficia de acest ajutor crescătorii de păsări, respectiv, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă, dacă îndeplinesc următoarele condiții:

a) să dețină exploatație autorizată sanitar veterinar;

b) să desfășoare activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în semestrul I al anului 2020;

c) să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile și să respecte prevederile de la punctele 20 și 23 din Comunicarea Comisiei Europene;

d) să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidentelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.

Schemă de ajutor de stat pentru apicultori

În ceea ce privește sectorul apicol, Guvernul a adoptat o Hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol”.

Valoarea totală a schemei de ajutor este de 49.948.500 lei, în cuantum de 25 lei/familia de albine.

De această formă de sprijin pot beneficia apicultorii – persoane fizice care dețin atestat de producător, apicultori – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum și apicultorii – persoane juridice, precum şi oricare formă asociativă cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Toți aceștia trebuie să respecte o serie de condiții:

a) să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”;

b) să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Ministerul Agriculturii mai transmite că, din momentul intrîrii în vigoare a acestor ordonanțe de urgență, fermierii au la dispoziție 20 zile lucrătoare pentru a depune documentele necesare, iar banii le vor fi livrați până la data de 31 decembrie 2020.

Ultima oră
20:07 - Legendarul Frank Williams, fondatorul echipei de Formula 1 Williams Racing, a murit la 79 de ani
20:00 - Referendum rezolvă disputa: elvețienii acceptă certificatul pandemic
19:39 - Nicolae Ciucă: Hanuca ne amintește că speranța și credința ne fac mai puternici. Apreciez și susțin valorile spirituale ale poporului evreu, solidaritatea, întâlnirea dintre religii și culturi, dialogul și respectul (VIDEO)
19:20 - Klaus Iohannis: Comunitatea evreiască din România, un contributor important la binele comun. Reiterez angajamentul Statului nostru în ceea ce privește prevenirea și combaterea antisemitismului
19:10 - Adrian Chesnoiu: Inclusiv pe pestă porcină africană vom veni cu un set de măsuri care măcar în al 12-lea ceas să dea încredere industriei de creștere a porcului din România că încă mai putem produce (VIDEO)
18:47 - Adrian Chesnoiu: Povestea cu „Doi și-un sfert”, o aberație. N-am lucrat nici o secundă acolo, aveam 16 ani când s-a desființat. Am lucrat la DGIPI în cadrul MAI (VIDEO)
18:30 - Adrian Chesnoiu: Politica Agricolă Comună vine cu restricții și condiționalități care vor crea și mai multe decalaje. E datoria noastră să convingem Bruxelles-ul, la prima posibilitate de renegociere a PNRR, să le aibă în vedere (VIDEO)
18:13 - Adrian Chesnoiu, pe B1 TV: Agricultura nu există în PNRR / Poate acum a fost primul guvern de coaliție când Agricultura a fost pusă în primele 5 domenii ca importanță de PSD / N-o mă auziți vorbind de greaua moștenire (VIDEO)
17:58 - Suporterii pot asista la întreaga partidă dintre Universitatea Craiova și FCSB, chiar dacă se termină după ora 21: „Să păstreze obligatoriu biletul la meci până în momentul în care ajung acasă”
17:41 - Raed Arafat: În final, tulpina Omicron va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea să o oprească. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii (VIDEO)