Măsurile luate în școlile din București unde au fost depistați elevi infectați cu coronavirus

Măsurile luate în școlile din București unde au fost depistați elevi infectați cu coronavirus
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu a trecut nicio săptămână de la redeschiderea școlilor, că deja au fost depistate primele cazuri de coronavirus, toate în București. Este vorba despre un elev din Sectorul 6 și trei școlari și un profesor din Sectorul 4. Toate contaminările au fost raportate în unități de învățământ diferite. În clasele în care învață acești copii cursurile au fost suspendate pentru 14 zile. În această perioadă, orele se vor ține online. De asemenea, sălile de curs vor fi dezinfectate.

Primele cazuri de coronavirus în școli după redeschidere: Patru elevi și un profesor

Primul caz de COVID-19 afost identificat la Școala ”Sfântul Andrei” din Sectorul 6. Este vorba despre o fetiță de clasa a II-a, dintr-un colectiv cu 28 de elevi, dintre care 26 au venit în clasă, restul continuând în sistemul online. Bunica fetei a fost confirmată luni, iar fetița marți, zi în care ea nu a mai mers la școală.

Ulterior, Primăria Sectorului 4 a anunțat că la patru școli din sector au fost depistate cazuri de coronavirus astfel:

  • un elev care învață în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 190
  • un elev care învață în clasa I la Școala Gimnazială nr. 113
  • un elev care învață în clasa a III-a la Școala Gimnazială nr. 79
  • un profesor la Școala Gimnazială nr.129.

În clasele în care învață cei patru copii s-au suspendat cursurile 14 zile. Orele se vor ține doar online.

Ce prevede Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății în cazurile de infectare cu coronavirus în școli

Potrivit Ordinului comun semnat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la apariția unui caz de coronavirus într-o grupă de învățământ preșcolar sau la o clasă de învățământ primar, cursurile se suspendă 14 zile.

Dacă în aceeași sală țin cursurile mai multe clase, atunci se suspendă activitatea 14 zile pentru clasa în care s-a confirmat infecția, iar restul grupelor își vor putea continua orele în respectiva sală după procedurile de dezinfectare.

Dacă apar cazuri de contaminare la cadrele didactice, auxiliare sau nedidactice, ele trebuie să anunțe conducerea școlii. Aceasta, la rândul ei, va informa Direcția de Sănătate Publică a județului respectiv / Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, care va face o anchetă epidemiologică, va stabili contacții și va decide împreună școala dacă se impune suspendarea cursurilor.

Ce mai prevede Ordinul comun al ministerelor:

  • La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.
  • La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
  • DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

În toate cazurile de suspendare a activității la clasă, orele trebuie să continue în sistem online.

Ultima oră
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
20:33 - Mihaela Sandu, medalie de bronz la Campionatul European de Șah pe echipe. Rezultate excelente și pentru Bogdan Deac, care continuă să avanseze în clasamentul mondial