CORONAVIRUS | Studiu: Un medicament pentru diabet poate scădea riscul de deces în cazul femeilor testate pozitiv

CORONAVIRUS | Studiu: Un medicament pentru diabet poate scădea riscul de deces în cazul femeilor testate pozitiv
Sursă foto: Pixabay

Femeile care fac tratament cu metformină, o substanţă des administrată pe scară largă bolnavilor de diabet, pot avea un risc mai mic de a muri după ce au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, arată un studiu al cercetătorilor americani publicat sâmbătă.

Rata decesului de Covid-19, mai scăzută la femeile care administrează un medicament pentru diabet

Studiul a fost făcut pe 6.200 de adulţi cu diabet sau obezitate, infectaţi cu noul coronavirus, iar concluzia a fost că în rândul femeilor, cele care făceau tratament cu metformină, rata de deces a fost mai redusă.

După ajustarea altor factori de risc, autorii studiului din SUA spun că şansele de deces în cazul celor care au luat acest tratament pentru cel puţin 90 de zile înainte de a se îmbolnăvi de Covid-19, şansele de deces au scăzut cu 21 până la 24%, transmite Reuters.

Cu toate acestea, datele sunt văzute doar la femei. Medicamentul nu a părut să aibă niciun efect în cazul bărbaţilor.

„Știm că metformina are efecte diferite între bărbați și femei. În procesul de prevenire a diabetului, metformina a redus CRP (proteina C-reactive marker inflamator) de două ori mai mult la femei decât bărbați”, a declarat coautorul Carolyn Bramante de la Universitatea din Minnesota.

Metformina scade, de asemenea, nivelurile de TNF-alfa, o proteină care pare să înrăutăţească starea celor bolnavi de Covid-19, a mai explicat Carolyn Bramante pentru Reuters.

Metformina, mai eficientă în cazul femeilor

Studiile au sugerat că metformina poate reduce nivelul TNF-alfa într-o măsură mai mare la femei decât la bărbați, a adăugat ea.

„Faptul că am văzut beneficiile doar la femei și faptul că metformina scade TNF-alfa la șoarecii de sex feminin, ar putea sugera că efectele TNF-alfa ale metforminei sunt motivul pentru care ajută în COVID-19”, a spus Bramante.

Studiile clinice formale sunt necesare pentru a confirma teoriile prezentate de acest studiu observațional.

Metformin este un medicament sigur, ieftin și disponibil pe scară largă, ceea ce îl face „un tratament foarte realist” dacă este dovedit în studiile mai mari, a mai menționat Carolyn Bramante.

Celulele imune cruciale care nu răspund la virus

Un set important de celule imune nu reușește să răspundă în mod corespunzător la noul coronavirus, oferind o posibilă explicație de ce unii pacienți sunt la început ușor bolnavi și se deteriorează brusc, potrivit unor noi cercetări din Hong Kong.

Se presupune că celulele dendritice alertează sistemul imunitar cu privire la prezența virusului sau bacteriilor, astfel încât alte celule imune, numite macrofage, pot ataca și „ucide” invadatorii.

În timp ce macrofagele infectate răspund în mod corespunzător la virus, celulele dendritice infectate nu reușesc să-și transmită alarmele obișnuite sub formă de proteine ​​numite interferoni, au raportat cercetătorii duminică în Jurnalul de Boli Infecțioase. Mai mult, în celulele dendritice virusul inhibă o proteină crucială numită STAT1, care activează interferonii și alte substanțe importante, raportează ei.

Coautorii Kwok-Yung Yuen și Jasper Fuk-Woo Chan de la Universitatea din Hong Kong au declarat pentru Reuters într-un e-mail comun că aceste disfuncții ale celulelor dendritice pot contribui la simptome la unii pacienți.

Experții în sănătate din Franța, avertismente despre un al doilea val

Experiții de sănătate din Franța avertizează că, cel mai probabil, al doilea val de infectare cu noul coronavirus va apărea peste câteva luni.

Consiliul științific care a lansat avertismentul a luat în vedere mai multe aspecte, cu privire la anticiparea unui posibil nou val de COVID-19: imunitatea colectivă din Franța, scăzută, estimată la 5% din populație, o „cifră insuficientă pentru a preveni apariția celui de-al doilea val epidemic”, numărul mare de cazuri la nivel european, în special în emisfera sudică.

În Europa, al doilea val însă, ar putea să apară chiar din această toamnă.

România, pe locul 3 în Europa ca număr de infectări la suta de mii de locuitori

România a depășit media europeană la numărul de infectări pentru noul coronavirus la suta de mii de locuitori, ajungând pe locul trei în topul țărilor din Europa, după Portugalia și Suedia.

Totodată, datele înregistrate în ultimele zile sunt tot mai îngrijorătoare, respectiv 5-6% din testele făcute în zilele de weekend au scos la iveală noi îmbolnăviri, o proporție nemaiîntâlnită de la începutul lunii mai.

Ultima oră
16:14 - Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații afectați de pandemie
16:03 - Iulian Fota: Știm concentrarea de trupe și capabilitățile rusești, dar asta nu înseamnă că Rusia o să și invadeze Ucraina. Cred că deja se produce o detensionare ușoară / Nu există nicio fractură în relația SUA – UE
15:51 - Novak Djokovic, prima apariție publică după scandalul din Australia și revenirea în Serbia. Tot fără mască
15:29 - ANPC: 94 de controale la furnizori de energie și gaze. Au fost date amenzi de 645.000 lei. Facturile eronate vor fi recalculate
15:08 - Alecsandru Dunaev, detalii despre scenele pasionale alături de Mara Oprea, în serialul Adela de la Antena 1: Există o chimie între noi
15:07 - Virgil Popescu: Furnizorii au obligația să recalculeze facturile emise eronat fără penalități în termen de 15 zile, timp în care se suspendă inclusiv o eventuală plată. Debranșările, interzise pe perioada OUG (VIDEO)
15:03 - Florin Cîţu: Pentru mine, certificatul verde COVID e o prioritate / Trebuie să discutăm în coaliţie măsurile şi apoi să ieşim cu ele public
14:48 - Marcel Ciolacu: Este tardivă o lege a certificatului verde în acest moment
14:37 - Scandal de proporții la „Survivor România”. Doi Faimoși și-au aruncat cuvinte grele: „Ești nebun, ești pervers!” (GALERIE FOTO)
14:28 - Dan Dungaciu, despre mișcările Rusiei: Sună mai degrabă ca mesaje prin care să convingă cealaltă parte că e o amenințare reală, dar nu sunt convins că sunt mesaje că invazia ar fi iminentă (VIDEO)