Medicul Virgil Musta: Până la imunizarea colectivă, trebuie păstrate regulile de prevenţie, inclusiv de cei vaccinaţi

Medicul Virgil Musta: Până la imunizarea colectivă, trebuie păstrate regulile de prevenţie, inclusiv de cei vaccinaţi
foto: Facebook

Virgil Musta, șeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat, marţi, că, până se va atinge cota de imunizare colectivă împotriva coronavirusului, trebuie păstrate regulile de prevenţie, inclusiv de cei vaccinaţi.

„Trebuie să respectăm în continuare cele trei reguli de aur pentru prevenţia nespecifică a bolii şi anume să evităm aglomeraţiile şi să păstrăm distanţa de 2 metri între persoane, acolo unde suntem în preajma altei persoane, să purtăm corect masca atunci când suntem în prezenta altei persoane, când frecventăm locuri aglomerate sau suntem în spaţii închise, care trebuie să fie cât mai bine aerisite, şi să ne spălăm pe mâini de cât mai multe ori şi, obligatoriu, înainte de a mânca. Poate nici nu ar mai trebui să mai vorbim atât de mult despre aceste măsuri, dacă toată lumea s-ar vaccina. Important este, să nu uităm, că, până atingem cota de imunizare colectivă, trebuie să păstrăm regulile amintite, chiar dacă suntem vaccinaţi”, a afirmat acesta pentru Agerpres.

Medicul Emilian Imbri: Oamenii ar trebui să se vaccineze pentru a fi alături de cei dragi

Medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București, a vorbit, marți dimineață, într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, despre modul cum se derulează, în prezent, campania de vaccinare anti-COVID-19 în România. Imbri consideră că România a pierdut deja o primă bătălie cu virusul și spune că, în acest moment, pandemia poate ajunge la final doar dacă se oprește singură.

Rugat să comenteze faptul că în mai multe județe din țară nu există nicio persoană înscrisă pe listele de așteptare pentru vaccinare, Emilian Imbri a precizat: ”Cei care și-au dorit să se vaccineze s-au vaccinat. Noi nu am avut o campanie agresivă pentru vaccinare. Nu am crezut că este necesar. De ce? Pentru că, la început, numărul mic de vaccinuri și numărul insuficient de centre de vaccinare a determinat o faimă cum că s-ar putea rămâne fără vaccin și atunci lumea sigur că s-a grăbit și a și manifestat o spaimă că poate să rămână fără vaccin. Apoi persoanele care au promovat vaccinarea au fost sistematic atacate și, practic, corpul medical a fost deja plasat într-o zonă în care nu mai are forța necesară… Noi lucrăm în tăcere în momentul de față pentru că suntem dezavuați și suntem destul de aspru criticați de cei care sunt instruiți pentru treaba asta. (…) În contextul ăsta, noi, practic, am pierdut prima bătălie cu virusul. Acum, dacă vom ajunge la 5 milioane de vaccinați? Sigur că vom ajunge. Dacă vom opri pandemia? Doar dacă se oprește singură. Noi nu vom putea opri această pandemie, vorbesc de toată populația acestei țări, pentru că toată populația țării trebuie să oprească pandemia”.

Întrebat ce mesaj are pentru cei care nu refuză din start ideea de vaccinare, dar încă nu s-au hotărât să facă acest lucru, medicul a răspuns: ”Să se vaccineze pentru a fi alături de cei dragi. Atât. Nu pentru a fi alături de necunoscuți, nu mai poți să-i convingi cu asta. Hai să avem grijă de cei dragi! Dacă asta nu mai merge, nu văd ce ar putea să mai meargă”.