Meleșcanu îl contrazice pe consulul onorific al Madagascarului: MAE a transmis copia după mandatul internațional de arestare și extrădare în cazul Mazăre

Meleșcanu îl contrazice pe consulul onorific al Madagascarului: MAE a transmis copia după mandatul internațional de arestare și extrădare în cazul Mazăre
Foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, l-a contrazis pe consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, care afirmase că România nu trimise în Madagascar copie după mandatul de arestare internațională a lui Radu Mazăre pentru a facilita extrădarea.

„În februarie 2018, am făcut o cerere către IGPR în care am rugat să ne dea o copie a mandatului respectiv. Am dat instrucţiuni pe data de 28 februarie 2018, la ambasada noastră din Italia, în care am informat pe ambasador că îi trimitem în anexă documentul de la Biroul Naţional Interpol cu privire la cetăţeanul Radu Mazăre, care fusese dat în urmărire internaţională şi în legătură cu care existau informaţii că ar dori să obţină un permis de şedere pe teritoriul Republicii Madagascar. Documentul respectiv a fost înaintat ambasadei noastre de la Roma şi trimis apoi către partea malgaşă, cu scopul de a bloca obţinerea permisului de şedere în Madagascar de către persoana care era urmărită internaţional”, a precizat Meleşcanu, într-o intervenție telefonică la Antena3.

În ceea ce privește întârzierea cu care a fot arestat Radu Mazăre, în ciuda faptului că se știa despre prezența lui în Madagascar, acesta a sublniat că este o chestiune care ține de funcţionarea sistemului judiciar malgaş.

„Asta e o chestiune care ţine exclusiv de funcţionarea sistemului judiciar malgaş şi nimic altceva. În ceea ce ne priveşte, am cerut şi informaţii suplimentare de la autorităţile malgaşe în legătură cu această problemă. A fost şi o notă verbală transmisă în acest sens de către ambasada noastră la Roma către Ambasada Republicii Madagascar”, a susținut Meleșcanu.

„Această sesizare pe care a făcut-o consulul onorific se referă la mandatul de arestare, şi nu la procedura de extrădare a dlui Radu Mazăre. De aceea am solicitat şi instrucţiuni suplimentare părţii malgaşe referitoare la prevederile de cooperare în materia penală, ocazie cu care s-a menţionat că în Madagascar nu există noţiunea de azil politic, în timp ce extrădarea se poate realiza prin simplu ordin administrativ. Cu această ocazie, s-a sugerat părţii române să solicite pe cale electronică informaţiile concrete care interesează cu privire la cazul existent”, a explicat ministrul de Externe.

În același timp, ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, vineri, că a primit documentele în baza cărora se poate solicita extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar. (Detalii AICI)

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost reținut de autorități în Madagascar, el primind un mandat de arest de șase zile.