Meleșcanu: Vom trimite în diaspora numărul maxim de ștampile, șapte în fiecare secție. Din punctul de vedere al MAE nu e posibilă suplimentarea secțiilor (VIDEO)

Meleșcanu: Vom trimite în diaspora numărul maxim de ștampile, șapte în fiecare secție. Din punctul de vedere al MAE nu e posibilă suplimentarea secțiilor (VIDEO)
Foto: B1 TV

Noul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu a prezentat, marți, măsurile propuse de MAE Biroului Electoral Central, în vederea fluidizării votului din diaspora la turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Înainte de anunțarea măsurilor, Meleșcanu a ținut să sublinieze că nu Mnisterul Afacerilor Externe este responsabil de organizarea alegerilor în străinătate și că bugetul alocat scrutinului de duminică a fost suplimentat.

”Azi a fost adoptată suplimentarea bugetului MAE cu 1,5 milioane de lei din fondul de rezervă, care se adaugă resurselor deja alocate pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Nu MAE organizează alegerile, BES și BEC sunt responsabile pentru organizarea alegerilor. MAE are atribuții logistice, dar nu reglemenetează procesul electoral în afara țării.”, a spus șeful diplomației.

În ceea ce privește măsurile pentru a fluidiza procesul electoral, ministrul de externe a menționat publicarea online a formularului care trebuie completat de cei care votează pe listele suplimentare și mărirea numărului de ștampile și de cabine de vot.

”Formularul pe propria răspundere este în acest moment disponibil pe site-ul MAE de unde poate fi descărcat și completat în avans și care trebuie semnat în fața comsiei. Vor exista și formulare imprimate la secții. Suntem în curs de a asigura materiale suplimentare pentru secți. Vom trimite numărul maxim de ștampile și cabine, adică șapte în fiecare secție. Am pus la dispoziția BES lista cu personalul disponibil din MAE pentru completarea personalului din secții. Este vorba despre 800 de persoane, 300 din MAE și 500 care lucrează în străinătate.”

De asemenea șeful MAE a mai anunțat o serie de măsuri asupra cprora s-a cerut opinia BEC.

”Am propus să se accepte posibilitatea înlocuirii reprezentanților partidelor care descompletează comisiile. Ne așteptăm ca la turul doi partidele care nu mai au candidați să manifeste un interes chiar mai mic decât în primul tur. O a doua propunere analizată de BEC este simplificarea detaliilor care se scriu în lista electorală. De asemenea, invităm românii să se prezinte la vot de la primele ore ale dimineții pentru a evita aglomerarea. Estimăm că măsurile vor permite o dublare a numărului oamenilor care pot vota.”, a adăugat ministrul.

Cât despre suplimentarea secțiilor de votare, Meleșcanu a declarat că că din punctul de vedere al MAE, acest lucru nu este posibil.

”Este o opțiune pe care trebuie să o analizăm și vom lua măsuri în funcție de răspunsul BEC. Vom propune BEC să analizeze care este temeiul legal și dacă este legal să se organizeze noi secții de votare. Punctul de vedere al MAE este că, legal, între cele două tururi nu se pot organiza noi secții de votare”, a încheiat ministrul de Externe.

Meleșcanu: Vom trimite în diaspora numărul maxim de ștampile