Meseria de șofer de TIR, una dintre cele mai fascinante meserii din lume

Meseria de șofer de TIR, una dintre cele mai fascinante meserii din lume

Meseria de șofer de TIR este, fără îndoială, una dintre cele mai fascinante meserii din lume. Și una dintre cele mai grele. Zeci de mii de kilometri parcurși anual, drumuri grele, așteptări lungi, foarte multă responsabilitate. Dar cu toate acestea, cei care au această meserie sunt extrem de dedicați ei, pasionați și de mare încredere. Și nu și-ar schimba-o pentru nimic în lume.

TIR-ul sau camionul care le este și casă, masă și mașină în același timp este universul lor. Pericolele sunt peste tot, încărcătura trebuie păzită în permanență, timpii de odihnă respectați, orele de condus noaptea sunt de cele mai multe ori mai ușoare decât orele de stat la vamă și înaintat cu viteza melcului.

Un lucru care face diferența în această meserie este comunitatea. Oriunde te-ai duce găsești imediat oameni care să te ajute, să te îndrume, să-ți fie alături în orice problemă ai avea. Comunitatea de „colegi” pe care, de cele mai multe ori, nu îi vezi în carne și oase, ci doar îi auzi prin stația de la bord.

Poveștile șoferilor de TIR care cutreieră lumea în lung și în lat sunt și ele fascinante. Aici am strâns doar câteva.

Ion, 47 ani. Eu am condus TIR-ul prin România de la Oradea la Constanța, de la Iași la Timișoara, toată România am bătut-o în lung și în lat. Apoi am emigrat în Canada și acum merg pe autostrăzile lor pustii, unde sute de kilometri nu vezi o așezare umană. E liniște și pace, drumul bun și curățat tot de zăpadă mereu. Dar chiar și așa, tot serpentinele de pe Dealul Negru îmi sunt cele mai dragi.

Dan, 60 ani. Pe vremea cealaltă eram un fel de Moș Crăciun pentru copiii din bloc. Când veneam de pe traseu aduceam banane, ciocolată, portocale și câte și mai câte. Când vedeau copiii că intru în scară chiuiau și strigau „A venit Moș Dan Crăciun!”

Marian, 35 ani. Eu mi-am făcut ucenicia pe un camion luat de la un camionagiu bătrân. Îi spunea „Bebelușa”, deși avea vreun milion de kilometri. Tot de la el am auzit vorba „Viață de camionagiu, ziua vesel, noaptea viu.” Așa mi-a zis, că asta nu e o meserie, e o viață de om. Nu ai zi, nu ai noapte. Greu tare, dar și frumos de tot. Tu cu drumul tău. Liber.

Alt lucru despre care orice camionagiu va zice că-i foarte important e camionul, normal. El e tovarăș de nădejde și colegul de drum pe care trebuie să te poți baza zi de zi, noapte de noapte. Așa că toți șoferii de TIR pe care-i vei întreba îți vor spune ce important e să-ți alegi un camion bun. Și unde să mergi în altă parte decât la cel mai mare parc din Europa de camioane și semiremorci la mâna a doua? Numele lui e Kleyn Trucks și are de toate: camioane complete sau pe bucăți (tractoare sau semiremorci), remorci, basculante, betoniere, conteinere, motostivuitoare. Au sisteme sigure de verificare completă, inclusiv tehnic, apoi le livrează internațional. Pe deasupra, documentele sunt gata imediat. Deci ne-am înțeles. Dacă te bate gândul să intri în comunitatea asta fascinantă și să-ți scrii propria poveste la drum, știi unde să mergi pentru camionul tău, partener de încredere.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)