”Mica Sirenă”, o celebră statuie de la Copenhaga a fost vandalizată cu mesajul ”peşte rasist”

”Mica Sirenă”, o celebră statuie de la Copenhaga a fost vandalizată cu mesajul ”peşte rasist”
sursa Foto: News.ro

După ce mai multestatuiconfederate din Statele Unite ale Americii au fost decapitate și date jos de pe soclu, o alta a fost vandalizată cumesajul ”peşte rasist”.

Celebra statuie”Mica Sirenă”,de la Copenhaga a fost vandalizată cu mesajul ”peşte rasist”

Statuia ”Mica Sirenă”de la Copenhaga, cel mai cunoscut monument din Danemarcaa fost ”vandalizată”, conform Le Figaro. Autoritățile locale au deschis o anchetă.

„Mica Sirenă a fost vandalizată în această dimineaţă. O persoană necunoscută a scris cuvintele ”peşte rasist”. Am deschis o anchetă”, a transmis pentruPoliţia din Copenhaga, potrivit AFP.

În primă fază s-a crezut că monumentul ”Mica Sirenă” conţine aluzii rasiste. Cu toate acestea, specialiștii demontează această idee. Pentru Ane Grum-Schwensen, specialist al operei lui Hans Christian Andersen, întrebată de televiziunea publică TV2, povestea ”Mica Sirenă”nu conţine niciun fel de aluzii rasiste.

În contextul manifestaţiilor antirasiste în lume ca urmare a morţii americanului George Floyd, monumentele şi statuile care au legătură cu istoria colonială a numeroase ţări din lume se află de ceva timp în centrul unei polemici memoriale.

În ultima perioadă de timp, mai multe statui din Statele Unite și Europa au fost vandalizare de protestatari.

Nici Danemarca nu a fost ferită de actele de vandalism. Aici au fost distruse mai multe monumente, în special statuiamisionarului danez în Groenlanda, Hans Egede, care a participat la colonizarea insulei arctice în secolul XVIII, dar şi cea a lui Mahatma Gandhi sau a regelui Danemarcei Christian IV.

Statuia ”Mica Sirenă”de la Copenhaga a fost deja vandalizată de mai multe ori. Între anii1964 şi în 1998 monumentul a fost de două ori decapitat, fiindu-i furat capul.În anul 1984, i-a fost tăiat unul dintre braţe. De asemenea, în ianuarie, mesajul ”Free Hong Kong”a fost pictat pe piatra sa. Acest lucru făcea referire la mişcarea de contestare lansată în 2019 contra puterii centrale de la Beijing.

Statui ale lui Cristofor Columb date jos de pe soclu, decapitate şi vandalizate în Statele Unite ale Americii

Mai multe monumente au fost luat drept ţintă de mişcarea de contestare a discriminărilor rasiale şi brutalităţii poliţiei după moartea lui George Floyd la Minneapolis.

O statuie a exploratorului italian Christopher Columb din Richmond, Virginia a fost doborâtă de un grup de protestatari, care au incendiat-o și au aruncat-o într-un lac, în numele împotriva rasismului, la două săptămâni de la uciderea ”brutală” a afro-americanului George Floyd din Minneapolis.Protestatarii au folosit mai multe frânghii pentru a îndepărta statuia, cu un mesaj „Columb reprezintă un genocid” plasat pe fundația care deținea monumentul. Ulterior, huligarii au incendiat și au aruncat statuia într-un lac din parc, a relatatNBC 12.

O altă statuie a luiChristopher Columbdin Atlantic Avenue din Boston a fost decapitată.

”Cred că este bine să profităm” de valul de demonstrații împotriva discriminării care zguduie în prezent ţara, a declarat miercuri pentru AFP o femeie care făcea jogging în faţa monumentului vandalizat.

”La fel ca persoanele de culoare din aceastățară, indigenii au fost maltratați. Aceastămișcare este puternicaă iar (decapitarea) este foarte simbolică”, a mai spus ea.

Autoritățile din Boston au deschiso anchetă, dar în acest stadiu nu au fost făcute arestări, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

La Miami, în Florida, o statuie a lui Columb situată într-un parc a fost vandalizată cu vopsea roşie şi inscripţii precum ”Black Lives Matter” sau ”George Floyd”, eveniment în urma căruia poliţia a recurs la arestări, potrivit ziarului localMiami Herald.

Tags: