Mihai Ponea (ANSVSA): Într-o lună avem peste 25.000 de alerte cu salmonella la carne de pasăre din Polonia. Lanțurile de supermarketuri să nu mai pună pe piață produse contaminate de niciun fel (VIDEO)

Mihai Ponea (ANSVSA): Într-o lună avem peste 25.000 de alerte cu salmonella la carne de pasăre din Polonia. Lanțurile de supermarketuri să nu mai pună pe piață produse contaminate de niciun fel (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a înregistrat în doar o lună peste 25.000 de alerte cu salmonella la carnea de pasăre din Polonia, a declarat Mihai Ponea, vicepreședintele instituției, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Mihai Popnea (ANSVSA), pe B1 TV: „Atrag atenția tuturor lanțurilor de supermarketuri să nu mai pună pe piață produse contaminate de niciun fel”

Oficialul a vorbit despre situația din rețeaua de magazine Penny, unde a fost depistate pipote și ficat de pui congelat infectate cu salmonella. Este vorba despre produse ale firmei poloneze Copanex, iar clienții care au achiziționat produsul sunt sfătuiți să nu îl consume, având în vedere că „poate produce toxiinfecții alimentare destul de grave la grupele de vârstă vulnerabile”, și să îl returneze în magazin pentru a primi banii înapoi.

„Au fost depistate în urma controalelor efectuate inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pentru că încă de luna trecută ANSVSA a dispus aceste măsuri de recoltare a probelor la carnea de pasăre de proveniență din Polonia și iată că într-o lună avem peste 25.000 de alerte cu salmonella la carne de pasăre din Polonia”, a declarat vicepreședintele ANSVSA.

Mihai Ponea spune că este al 26-lea caz de acest gen.

„Ficat de pasăre sunt 6 tone în rețeaua Penny, care a dispus retragerea acestui lot și tuturor loturilor provenite de la acest producător. Mai mult de atât, a informat și consumatorul. Atrag și eu atenția, dacă cetățenii au în frigider, în congelator acest lot, să îl readucă în magazin să își primească de îndată banii. (…) Tot în această perioadă am dispus controale la tot ce înseamnă segmentul de carne de pasăre, carne de porc, cu proveniență alte state membre, datorită acestor incidente alimentare”, a mai precizat el.

Întrebat cât de periculos e consumul de alimente infectate cu salmonella, Mihai Ponea a explicat: „În primul rând, poate produce toxiinfecții alimentare destul de grave la grupele de vârstă vulnerabile, cum sunt copiii și vârstnicii, și pe această cale atrag atenția tuturor consumatorilor – când achiziționează carnea de pasăre, să o gătească cât mai bine pentru că bacteria se distruge la mai mult de 70 de grade și evităm orice posibil risc. Tot pe această cale atrag atenția tuturor lanțurilor de supermarketuri să nu mai pună pe piață produse contaminate de niciun fel”.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)