Mii de pacienți sunt în PERICOL! Ce stocuri de medicamente trec printr-o „CRIZĂ IMINENTĂ – CEA MAI GRAVĂ din ultimul deceniu”

Mii de pacienți sunt în PERICOL! Ce stocuri de medicamente trec printr-o „CRIZĂ IMINENTĂ – CEA MAI GRAVĂ din ultimul deceniu”

Un număr de 13 organizații neguvernamentale din România și din Europa i-au trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă, prin care îi atrag atenția că stocurile de medicamente utilizate în tratarea persoanelor care suferă de HIV/SIDA sunt extrem de scăzute și riscă să nu asigure necesarul pentru cei peste 20.000 de pacienți din România.

Organizațiile semnatare, printre care se numără ILGA Europe, AIDES, AIDS Action Europe, Coalition Internationale SIDA „PLUS”, Asociația Română Anti-SIDA și ACCEPT, spun că este vorba despre „cea mai gravă criză din ultimul deceniu pe acest segment înregistrată în sistemul de sănătate din România”.

Așadar, asociațiile care au inițiat demersul, reclamă lipsa unui mecanism intersectorial și interministerial de coordonare în acest domeniu și solicită reinstituirea Comisiei Naționale HIV/SIDA, respectiv adoptarea în regim de urgență a Planului Național care să permită finanțarea activităților de prevenire și combatere a HIV/SIDA.

„Rezervele de medicație în mai multe spitale din țară sunt deja epuizate, cu toate eforturile Ministerului Sănătății din ultimile luni de a gestiona situația. Statul responsabil pentru infectarea a sute de copii în spitalele din România periclitează astăzi tratamentul care poate salva viețile pacienților care trăiesc cu HIV/SIDA în mai multe județe. Situația este gravă, nu e acceptabil să trecem din criză în criză. A sosit timpul pentru regândirea și reactivarea unui mecanism național care să permită atât prevenirea, cât și tratamentul”, a declarat Maria Georgescu, director executiv al Asociației Române Anti-SIDA.

Scrisoarea deschisă semnată de cele 13 ONG-uri:

„Stimată doamnă Prim Ministru Dăncilă,

În ultimii 10 ani, România a devenit cunoscută ca statul membru al Uniunii Europene care nu a reușit să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile prin Programul Național HIV. România nu mai are deja de zece ani o Strategie Națională HIV și o Strategie Națională privind Sănătatea și Drepturile Sexuale și Reproductive. Tentativele repetate de a adopta chiar și un Plan Național care vizează finanțarea intervențiilor care pot stopa răspândirea HIV și SIDA nu s-au concretizat în beneficiul pacienților.

În timp ce Guvernul român nu își respectă angajamentele de a contracara SIDA, viețile cetățenilor români care trăiesc cu HIV sunt expuse riscului, deoarece în mai multe regiuni și județe sunt raportate intreruperi ale medicației pentru mai mult de trei luni. Situația devine din ce în ce mai gravă, deoarece stocurile de rezervă ale spitalelor au fost epuizate în timpul verii, iar pacienții nu au primit tratament continuu.

Preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene ar trebui să reflecte nu doar realizările și lacunele din răspunsul european cu privire la HIV/SIDA, dar trebuie să se concentreze și asupra situației actuale a HIV/SIDA la nivel național – care se deteriorează treptat. Noi, organizațiile semnatare, vă solicităm să reintroduceți Comisia Națională Interministerială pentru HIV care poate colabora cu Ministerul Sănătății pentru adoptarea urgentă a unui Program Național HIV, având ca scop adoptarea unor măsuri pragmatice coordonate pentru prevenirea răspândirii HIV / SIDA și, în același timp, să pună capăt crizei în furnizarea de medicamente esențiale pentru salvarea pacienților.

Organizații semnatare:

AIDES, Franța

ILGA Europe – International lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, Belgia

EATG – European AIDS Treatment Group, Rețea europeană

Association de lute contre le Sida, Maroc

GAT – Grupo de ativistas em Tratamentos, Portugalia

KIMIRINA – Cuaondo Corporation Kimirina, Ecuador

Groupe Sida – Genève, Elveția

COCQ- SIDA – Quebec, Canada

AAE – AIDS ACTION EUROPE , Germania

Coalition Internationale SIDA „PLUS”, Franța

ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, România

ECPI- Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, România

Asociația ACCEPT, România”

Ultima oră
00:00 - Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
23:58 - Cum s-au dat de gol mai mulți români veniți din Luton, care au prezentat certificate COVID false. Raed Arafat: Acest lucru e extrem de grav, înseamnă că ești dispus să răspândești boala, că nu te interesează nimic
23:25 - Alexandru Rafila, despre testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor care refuză vaccinarea: Îi va enerva. Cum să-i pedepsești? Tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți? (VIDEO)
23:11 - Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri