Ministerul Educației: Aproape 3.400 de școli din țară sunt în scenariul roșu

Ministerul Educației: Aproape 3.400 de școli din țară sunt în scenariul roșu
foto: Pixabay

Ministerul Educațieia transmis, miercuri, că aproape 3.400 de unităţi de învăţământ din ţară îşi desfăşoară cursurile în scenariul roșu, din cauza epidemiei de Covid-19. Totodată, mii de elevi învață în sistem hibrid.

Ministerul Educației: Aproape 3.400 de unități de învățământ în scenariul 3

Un număr de 3.393 unităţi de învăţământ din ţară îşi desfăşoară cursurile în Scenariul 3 (online), iar 4.959 – în Scenariul 2 (mixt), informează, miercuri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

– 9.304 unităţi de învăţământ în Scenariul 1: participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

– 4.959 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

– 3.393 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3; implică participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

„Dintre cele 3.393 de unităţi aflate în această situaţie, 385 figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 3.008 – ca urmare a ratei de incidenţă a cazurilor din localitatea în care funcţionează ori a infrastructurii şcolare/şcoli în care se execută diverse lucrări de reabilitare”, afirmă MEC.

Ce înseamnă scenariile roșu, galben, verde

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19,în ultimele 14 zile.

Potrivit preşedinteluiKlaus Iohannis, Capitala se află în acest scenariu, ceea ce înseamnă căelevii din Bucureşti vor putea merge la şcoală.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupuneîntre 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz,prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii,elevii din clasele 0-4, dar şielevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roșu

Scenariul roșu, considerat de avarie,înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

În acest caz,şcoala se închide de tot, iarorele se vor face online.

„Deci anul școlar preuniversitar începe pe 14 septmembrie. Majoritatea copiilor merg efectiv la școală, punem accent pe siguranțaelevilor, învățământul online vine să completeze învățământul acolo unde nu se pot ține cursuri fizic. Decizia efectivă se ia pentru fiecare școală în parte, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar și se decide cu factorii din comandamentul județean. Bucureștiul se încadrează în scenariul verde. 50 de localități se înscriu în scenariul roșu. Datele se actualizează permanent, datele vor fi aplicabile de către comandamente. În unele localități școala se va face online, căci vor fi multe cazuri, iar în altele copii vor merge la școală, pentru că sunt puține cazuri”, a spusKlaus Iohannis.