Ministerul Justiţiei a demarat procedura de selecție pentru mai multe posturi de conducere din DIICOT, DNA și Parchetul General / DIICOT nu mai are procuror-șef de aproape un an

Ministerul Justiţiei a demarat procedura de selecție pentru mai multe posturi de conducere din DIICOT, DNA și Parchetul General / DIICOT nu mai are procuror-șef de aproape un an
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Justiţiei, condus de Stelian Ion (USR-PLUS), a anunţat că a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, post rămas vacant acum aproape un an, în septembrie 2020, după demisia Giorgianei Hosu. De asemenea, a început selecţia și pentru ocuparea unor funcţii de conducere din DIICOT, DNA şi Parchetul General.

Selecții pentru ocuparea unor funcții în DIICOT, DNA și Parchetul General

„Este momentul să consolidăm DNA şi DIICOT, să întărim lupta anticorupţie şi împotriva criminalităţii organizate printr-o conducere cu autoritate şi puteri depline. Îi îndemn pe toţi procurorii care îndeplinesc cerinţele să se înscrie la concurs. Este ocazia să se implice la nivel de funcţie de decizie şi să impună acele schimbări pe care le aşteaptă procurorii pentru a lucra în anchete penale profesioniste, imparţiale şi independente”, a transmis Stelian Ion.

Ministrul a precizat apoi că garantează tuturor procurorilor că sunt complet independenți, că va respinge public orice formă de presiune asupra lor și că le va sprijini solicitările.

„Ştiu că reforma sistemului judiciar este un proces greu şi că vor fi piedici. Tocmai de aceea avem nevoie de procurori şefi integri, puternici, independenţi”, a punctat ministrul Justiției.

Posturile vacante pentru care este demarată selecţia sunt:

  • La DIICOT – procuror şef, procuror şef adjunct, procuror şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de terorism şi criminalităţii informatice;
  • La DNA – procuror şef adjunct, procuror şef secţie – Secţia de combatere a corupţiei, procuror şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, procuror şef secţie – Secţia judiciară penală;
  • La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – procuror şef secţie – Secţia de resurse umane şi documentare.

Selecţia se va desfăşura la sediul Ministerului Justiției, în perioada 28 iulie – 15 septembrie. Cererile de înscriere se depun până la 1 septembrie.

Pe 2 septembrie, va fi afişată lista cu procurorii care îndeplinesc condiţiile de participare la selecţie. Ei vor susține interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, în perioada 6 – 9 septembrie. Propunerile ministrului vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în vederea obţinerii avizului.

Ultima oră
13:23 - Doar 24 paturi ATI libere pentru pacienți COVID, în toată țara. În spitalele din București nu mai există niciun loc
13:14 - 5.655 de cazuri noi de coronavirus, dintre care aproape 2.600 doar în București. Încă 109 decese asociate SARS-CoV-2, printre care și o femeie nevaccinată, de 28 de ani. La ATI sunt internați 272 de pacienți cu COVID-19
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
13:05 - Florin Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Primii bani vor veni la începutul lui decembrie
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)
12:40 - DSP: În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,95 la mia de locuitori. Au fost raportate 2.600 de cazuri în ultimele 24 de ore
12:39 - Ludovic Orban reclamă o „lovitură de partid”: Florin Cîțu nu înțelege că fie nu va mai fi prim-ministru, fie va rămâne numai din mila PSD. A devenit persona non grata pentru un număr uriaș de cetățeni (VIDEO)
12:33 - IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă (VIDEO)
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)