Ministerul Justiției încearcă să evite sancțiunile CEDO: Ce soluție propune un secretar de stat la problema suprapopulării penitenciarelor 

Ministerul Justiției încearcă să evite sancțiunile CEDO: Ce soluție propune un secretar de stat la problema suprapopulării penitenciarelor 

Ministerul Justiției încearcă să găsească o soluție la problema suprapopulării din penitenciare și astfel să evite sancțiunile care ar putea fi impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În acest context, secretarul de stat Mariana Moţ susține că o variantă este aceea a consolidării și dezvoltării sistemului de probaţiune, informează Agerpres.

„Este prevăzut chiar în planul de guvernare consolidarea sistemului de probaţiune. Aceasta înseamnă că o importanţă deosebită şi un rol în aplicarea şi punerea în acord cu hotărârea pilot a CEDO, aceea de obligare a României pe problema suprapopulării din penitenciare, una dintre soluţii fiind şi aceasta a dezvoltării, consolidării sistemului de probaţiune. Anul trecut, în aceeaşi idee, Ministerul Justiţiei a organizat un concurs prin care au fost angajaţi 180 de noi consilieri de probaţiune în sistem, constatându-se o lipsă de personal dar şi o creştere a persoanelor care au fost condamnate cu suspendare. Iată, deci, o acţiune concretă, reală, şi o dovadă a faptului că acest guvern şi-a luat în serios programul de guvernare”, a declarat secertarul de stat din Ministerul Justiției.

”Este foarte importantă munca consilierilor de probaţiune în condiţiile în care toată supravegherea, pe perioada până la a fi considerată executată pedeapsa, în toată această perioadă consilierul de probaţiune este cel care supraveghează comportamentul persoanei condamnate şi scopul acestei supravegheri este acela de a încerca să-l sprijine, să-l ajute pe cel condamnat să-şi îndeplinească pe de o parte obligaţiile (…) iar pe de altă parte persoana respectivă să fie redată societăţii, reintegrată atât în familie cât şi în societate”, a mai spus Mariana Moţ.