Greva CFR s-a încheiat. Ministerul Transporturilor a promis creşterea salariilor cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru 2022

Greva CFR s-a încheiat. Ministerul Transporturilor a promis creşterea salariilor cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru 2022
Foto: CFR Călători / Facebook

Ministeru Transporturilor anunţă că autoritățile au fost de acord, în contextul grevei de la CFR, ca soluţie, cu creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022.

Soluție pentru deblocarea transportului feroviar

În total, 261 de trenuri au rămas blocate în urma protestului angajaților CFR, iar în prezent se aşteaptă ca ele să fie repuse în circulaţie.

„Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din calea ferată. Discuţiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar şi pe situaţia creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părţile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca şi soluţie creşterea salariilor tarifare cu indicele de creştere a preţurilor de consum pentru anul 2022, în condiţiile aprobării cadrului legal şi financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat şi bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor.

De asemenea, copiii de la Asociaţia Elevilor din Constanţa, aflaţi într-un tren în Săruleşti, au fost recuperaţi.

„Copiii care rămăseseră în staţia din trenul respectiv, din judeţul Constanţa, au fost recuperaţi. Nu înseamnă că ne oprim aici, practic, toţi pasagerii fie vor pleca în continuare cu trenul, fie vor fi transportaţi către destinaţie în funcţie de situaţia respectivă, cu autocare. Au fost 261 de trenuri blocate, aşteptăm ca în acest moment toate aceste trenuri să fie repuse în circulaţie”, au transmis aceştia.

Nemulțumirile angajaților CFR

Angajații CFR sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor. Sindicaliștii cer o majorare a salariilor de 35% pentru această categorie de personal.

Două trenuri au peste șase ore întârziere și mai multe au peste cinci ore. Sunt peste șase ore de când circulația feroviară este paralizată în toată țara. De asemenea, trenul IR 1732 Galați – Brașov are patru ore întârziere. În unele gări se anunță la megafon că niciun tren nu mai circulă pe perioadă nedeterminată.

În acest context, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a revenit cu precizări legate de grevă, arătând cu degetul spre fosta guvernare care ar fi făcut promisiuni nesustenabile economic. În plus, el a subliniat că negocierile cu sindicaliștii vor continua ținându-se cont de angajamentele asumate de România prin PNRR.

Urmăriți B1TV.ro și pe