Ministrul Educației, despre tabletele destinate elevilor: „Sperăm ca pe 10 septembrie să fie livrate măcar primele tranșe din cele 250.000 de tablete”

Ministrul Educației, despre tabletele destinate elevilor: „Sperăm ca pe 10 septembrie să fie livrate măcar primele tranșe din cele 250.000 de tablete”

Monica Anisie, a dezvăluit, miercuri seară, pentruB1 TV, condițiile speciale în care va începe noul an școlar, însă și detalii despre achiziția de tablete pentru elevi.

„Ministerul Educației se ocupă de procesul de învățământ, dar nu de achiziția de tablete. Ministerul Educației a elaborat, chiar și așa, caietul de sarcini, a transmis banii necesari pentru achiziție către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.

În această perioadă se desfășoară evaluarea ofertelor și sperăm, așa cum am prevăzut, ca pe 10 septmebrie să fie livrate măcar primele tranșe din cele 250.000 de tablete. Dar acestea nu sunt singurele pe care le pot primi școlile”, a precizat ministrul Educației.

Câte tablete vor primi elevii de la Guvern

„Prin OUG dată de Guvern săptămâna aceasta a fost prevăzut că se pot achiziționa 500.000 de tablete, eligibil fiind să aplice pentru proiect atât Inspectoratele școlare, cât și unitățile de învățământ – singure, nu în parteneriat cu Inspectoratul – fie autoritățile publice locale. Banii sunt din cei pe care Ministerul Fondurilor Europene îi pune la dispoziție.

Tot în sprijinul școlilor, avem un proiect derulat de Minsiterul Educației cu Banca Mondială. Achiziționăm aproximativ 70.000 de laptopuri pentru 1.164 de licee, ele fiind eligibile. Procesul e în derulare”, a mai declarat Monica Anisie.

Întrebată dacă tabletele și laptopurile ajung până la începerea anului școlar, aceasta a precizat că „există o Lege a achizițiilor publice, iar aceasta trebuie respectată”.

„Noi sperăm ca la licitațiile pe care le-au realizat cei de la ONAC și la Ministerul Educației sau le vor desfășura autoritățile locale să existe termene clare, așa încât să oferim copiilor sprijin, dacă vor intra în scenariul roșu, în care toți elevii vor învăța online”, a concluzionat ministrul.

Ludovic Orban: Am alocat 175 de milioane de euro pentru începerea anului școlar

Marți, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care 175 de milioane de euro sunt alocate pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale și de unităţile de învățământ în pregătirea anului școlar, în contextul epidemiei de coronavirus.

„Azi am finalizat ordonanţă de urgenţă, după avizul Consiliului Legislativ, prin care am alocat 175 de milioane de euro, 100 de milioane de euro sunt pentru achiziţionarea de tablete în special pentru elevi, de către autorităţile locale sau de către unităţile şcolare”, a declarat șeful Guvernului.

Din această sumă, 100 de milioane de euro sunt destinați achiziționării de tablete.

Elevii se vor întoarce în bănci doar cu o declarație semnată de părinți, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome de COVID-19, nu a fost diagnisticat cu această boală și nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii școlii. Această decizie a stârnit controverse.

Ministrul Educației, Monica Anisie, susține că părinții, la fel ca reprezentanții unităților de învățământ și autoritățile locale,trebuie să își asume revenireala cursuri a elevilor, în condițiile speciale stabilite pe fondul pandemiei de coronavirus. Anisie a făcut această precizare referindu-se ladeclarația pe propria răspunderedespre starea de sănătate a copiilor pe care părinții trebuie să o completeze înainte ca aceștia să revină la școală.