Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat, și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat, și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu a anunțat în urmă cu puțin timp că a demisionat din funcția de ministru al Educației, ca urmare a acuzațiilor de plagiat din ultimele zile.

Anunțul a fost făcut public chiar de acesta, pe contul personal de Facebook.

A demisionat ministrul Sorin Cîmpeanu

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

  1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
  1. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
  1. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
  1. mărirea burselor elevilor;
  1. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
  1. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
  1. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
  1. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
  1. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
  1. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a scris Cîmpeanu.

Cîmpeanu, acuzat de plagiat de Emilia Șercan

Amintim că jurnalista Emilia Șercan a descoperit că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. El și-a însușit 13 capitole, trecându-se drept autor în locul autorilor originali atât în ediția din 2006, în care a fost descoperit plagiatul, cât și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă. Ulterior, jurnalista a demonstrat cu fotografii că respectivele lucrări au fost și vândute elevilor.

De asemenea, Cîmpeanu a solicitat anul trecut Universității de Științe Agronomice să-i analizeze teza de doctorat. Abia luna trecută, el a publicat răspunsul instituției, care preciza că teza „respectă normele eticii universitare şi deontologiei cercetării”, nefiind constatate „niciun fel de abateri de la normele de etică”. Numai că data și numele profesorilor care au făcut aceste constatări au fost acoperite cu markerul.

Sorin Cîmpeanu a reacționat extrem de ”elegant”, numindu-i pe cei care-l acuză „un fel de habarniști”.

„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică. Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, spusese Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe