Ministrul Mediului, Tanczos Barna: Peste 100.000 de persoane s-au înscris în programul „Rabla pentru electrocasnice”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna: Peste 100.000 de persoane s-au înscris în programul „Rabla pentru electrocasnice”
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Mediului, Tanczos Barna,a declarat, luni, cu prilejul unei vizite de lucru efectuate în judeţul Covasna, că, până în prezent, peste 100.000 de persoane s-au înscris în prima etapă a programului „Rabla pentru electrocasnice”.

„Programul a pornit bine, sper să se termine cu bine. Lucrul cel mai important pentru „Rabla electrocasnice” este că sistemul informatic este stabil, funcţionează, avem peste 100.000 de persoane care s-au înscris şi care au primit aprobare pentru contul personal. Vineri, săptămâna aceasta, pe 21 începe programul prin alocarea de vouchere pentru trei categorii: maşini de spălat, frigidere sau aparatură frigorifică şi maşini de spălat vase, pentru cele trei categorii voucherul este de 400 de lei pentru fiecare. Avem un buget de 30 de milioane de lei alocat pentru această primă etapă”, a afirmat oficialul, potrivit Agerpres.

Înscrierile pentru acest program au început vinerea trecută, iar termenul limită pentru crearea conturilor de utilizator în aplicaţia informatică dedicată în vederea solicitării voucherelor este joi, 20 mai, ora 23:59.

În următoarele două etape ale programului „Rabla electrocasnice”, care vor fi lansate luna viitoare, vor putea fi solicitate vouchere pentru schimbarea televizoarelor, laptopurilor şi tabletelor, respectiv pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.

Bugetul total alocat în acest an programului este de 75 de milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost de 40 de milioane de lei.

Etapele și echipamentele incluse în programul Rabla pentru electrocasnice

Conturile pot fi create până joi, 20 mai, ora 23:59. Urmează apoi cele trei etape în care vor fi selectate echipamentele dorite:

 • Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (21 mai – 03 iunie);
 • Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile și tabletele (04 iunie-17 iunie);
 • Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (18 iunie – 01 iulie).

Echipamentele incluse în programul Rabla pentru electrocasnice și sumele aferente:

 • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
 • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi
 • frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete.

Valabilitatea voucherelor e de 15 zile de la data validării lor.