Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre introducerea vaccinării periodice împotriva COVID-19: „Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre introducerea vaccinării periodice împotriva COVID-19: „Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală”
Foto: Ioana Mihăilă / Facebook

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat vineri seara, pentru B1 TV, în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, că va trebui să ne obișnuim cu ideea că virusul COVID-19 nu va dispărea prea curând și că în viitor este posibilă introducerea vaccinării periodice, așa cum se întâmplă cu

“Din acest motiv avem și acorduri semnate cu Comisia Europeană pentru noi doze de vaccin, dacă ele vor fi necesare, vorbim despre doza a treia, despre anii 2022-2023, acorduri care sunt mult în beneficiul statelor membre, aceste vaccinuri vor fi adaptate cu noile tulpini. Dozele, chiar dacă sunt agreate de pe acum, contractul va veni pentru noi doze, cu noile tulpini. Trebuie să fim pregătiți și România a făcut acești pași.

Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală. La un moment dat această vaccinare periodică va fi destinată persoanelor vârstnice sau persoanelor cu boli cronice. Asta este o apreciere a mea personală, nu avem date științifice care să ne spună exact cine va fi beneficiarul vaccinării periodice”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Deocamdată d ela organizațiile științifice de la Comisia Europeană nu există o lini verde pentru a începe cu a treia doză d evaccin. Deocamdată, datele arată că vaccinarea completă cu două doze de Pfizer, Moderna sau AstrZeneca, protejează pentru formele severe de boală și reduc riscul de deces. Protejează mai bine decât trecerea prin boală.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.