Mircea Geoană: În numele Senatului, asigur că ratificarea acordului cu SUA va decurge fără probleme

Mircea Geoană: În numele Senatului, asigur că ratificarea acordului cu SUA va decurge fără probleme

În urma Adunării Parlamentare a NATO din weekend, președintele Senatului României, Mircea Geoană, a susținut un discurs în fața plenului.

Avem de a face cu riscuri astăzi, nu doar riscurile tradiționale, ci și cele financiare, care ne înconjoară.  Îndrăznesc să spun că principalul risc care amenință securitatea noastră acum este reprezentat de noi înșine: Riscul de a ne întoarce la politica arătatului cu degetul, riscul de a ieși din această criză financiară și economică, mai slabi, fără principii și fără idealuri, și neconcentrați în privința principiilor și idealurilor noastre”, și-a început Mircea Geoană discursul.

Geoană a apreciat că „dacă începem să ne rugăm ca centrul de greutate să nu se mute dinspre Centru spre alte zone, exact asta se va întâmpla.

Este un moment de dificultate, dar si un moment al curajului si leadership-ului. După cum s-a spus la Summit-ul de la Lisabona, securitatea este indivizibilă, dar amenințările nu vin doar din zonele „tradiționale”, ci și din zona financiară, energetică, a cyber-atacurilor sau cea socială”, a mai spus acesta.

Președintele Senatului s-a arătat încrezător în forțele țării noastre, despre care nimeni nu credea în urmă cu 15 ani că va reuși să se integreze în UE.

Îmi aduc aminte când abia intrasem în diplomație în 1997, când s-a ținut aici prima reuniune parlamentară NATO, când România încă nu era membru NATO. Mesajul a fost că nu trebuie să ne pierdem încrederea. Nimeni nu credea că atunci când România a fost prima dată respinsă, că va deveni 15 ani mai târziu membră a Uniunii Europene. România nu face acum eforturi pe măsura capacității sale”, a mai spus Mircea Geoană.

Președintele Senatului a abordat și subiectul scutului antirachetă, spunând că asigură că ratificarea acestuia va decurge fără probleme.

Cred că a venit momentul să realizăm că nu mai avem de a face cu amenințările convenționale la adresa securității noastre. În numele Senatului, va pot asigura ca ratificarea acordului cu SUA privind amplasarea elementelor scutului anti-rachetă în Romania va decurge fără probleme…Oricât de dificil pare, viitorul depinde de lideri vizionari și curajosi, care știu trecutul, înțeleg prezentul și care făuresc viitorul”, a conchis Geaoană.

Mircea Geoană: România nu face eforturi pe măsura capacității sale

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_11479').select();" id="embed_text_11479" />