Mister medical: Niciun nou-născut nu a fost infectat cu COVID-19, la Spitalul Judeţean din Sibiu, deşi au fost peste 40 de mame depistate pozitiv

Mister medical: Niciun nou-născut nu a fost infectat cu COVID-19, la Spitalul Judeţean din Sibiu, deşi au fost peste 40 de mame depistate pozitiv
Foto: Pixabay.com

Niciun nou-născut nu a fost diagnosticat până acum cu COVID-19, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, deşi au fost peste 40 de mame infectate care au născut în spital. Medicii se întreabă cum a fost posibil acest lucru, fapt ce indică un nou mister pe care boala provocată de COVID-19 se transmite.

Niciun nou-născut nu a fost diagnosticat cu COVID-19 la Spitalul Județean Sibiu

„Din fericire, nu am avut nici un nou-născut, fie prematur, fie născut la termen, diagnosticat cu COVID-19. Au fost însă peste 40 de mame diagnosticate COVID-19 pozitiv care au născut la noi în maternitate, cele mai multe în ultimele 2-3 săptămâni. Suntem însă precauţi, testăm aceşti copii mai ales pentru că, din păcate, experţii din întreaga lume nu au reuşit să excludă riscul de transmitere a infecţiei intrauterin sau la naştere de la mamă la copil. Au fost descrise în lume astfel de situaţii, unele afectări fiind chiar serioase mai ales datorită asocierii cu prematuritatea, în care se presupune că transmiterea virusului SARS-CoV-2 a avut loc fie intrauterin, fie în timpul naşterii”,a explicat medicul Maria Livia Ognean, pentru Agerpres.

Potrivit şefului Secţiei de Neonatologie de la SCJU Sibiu, faptul că până acum niciun prematur nu a fost infectat cu COVID-19 deşi mamele au fost pozitive, poate fi considerat un mister medical.

„Dar riscul cel mai mare de transmitere a virusului este postnatal, dacă nu sunt respectate măsurile de precauţie – masca facială, igiena atentă, corectă şi frecventă a mâinilor şi distanţarea fizică şi socială. Cât despre explicaţiile faptului că transmiterea virusului la nou-născut este rară şi nou-născutul, dacă se infectează, face forme uşoare de boală COVID-19 există mai multe teorii însă nici una nu explică pe deplin aceste observaţii. Există chiar experţi care speră ca dezlegarea acestui mister să ajute şi bolnavii de alte vârste. Ce ştim însă este că e foarte important ca foştii prematuri cu afectare pulmonară sau neurologică serioasă – mai ales cei care au avut displazie bronho-pulmonară sau diverse afecţiuni neurologice perinatale – trebuie bine protejaţi de această infecţie. Se pare că una din categoriile de vârstă afectată de boală COVID-19 severă este cea a sugarilor. Iar printre sugari se numără foarte mulţi foşti prematuri cu probleme. Aceştia trebuie protejaţi neapărat de infecţia cu SARS-CoV-2”, a mai precizat medicul Maria Livia Ognean.

Maternitatea de la SCJU este foarte importantă nu doar pentru judeţul Sibiu, ci pentru mai multe judeţe din ţară.

Sibiu, cel mai afectat județ de valul 2 al pandemiei

Sibiliul conduce topul orașelor mari afectate de pandemia de COVID-19 dacă luăm în considerare rata de transmitere a cazurilor de coronavirus.

De luni, 16 noiembrie, municipiul Sibiu, localitatea Șelimbăr și orașele Cisnădie și Tălmaciu au intrat în carantină, pentru o perioadă de două săptămâni.

Numărul de cazuri este în continuă creștere la nivelul județului Sibiu. Rata de incidență cumulată este în continuare cea mai mare din țară. La data curentă, rata de incidență cumulată la nivelul județului Sibiu este de 9,00/1000 de locuitori în ultimele 14 zile (03.11 – 16.11). În Municipiul Sibiu, incidența este de 13,64 cazuri la mia de locuitori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`