Mita încasată de agenţii Vămii Albiţa ajungea la 1.000 de lei pe tură. 40 de suspecţi, reţinuţi

Mita încasată de agenţii Vămii Albiţa ajungea la 1.000 de lei pe tură. 40 de suspecţi, reţinuţi
Foto: evz.ro

Şeful Punctului de Frontieră Albiţa, Daniel Corbean, împreună cu alte 39 de persoane au primit, luni seară, mandate de reţinere pentru 24 de ore. Cei 40 de suspecţi sunt acuzaţi de luare de mită şi fac parte din „lotul” de 53 de vameşi şi poliţişti de frontieră care au fost duşi luni la audieri, în urma unor descinderi ale procurorilor anticorupţie. Pentru 15 dintre ei au fost deja emise mandate de arest preventiv pentru 29 de zile.

Printre cei care au rămas în custodia poliţiştilor se numără şase agenţi şefi de poliţie, cinci agenţi şefi adjuncţi şi 17 agenţi principali de poliţie. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aceştia sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Conform Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, inculpaţii, aflaţi în timpul serviciului, au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat.

„Activitatea infracţională în cadrul PTF Albiţa este o activitate infracţională repetitivă, îndelungată ca derulare în timp, organizată ierarhic, unde fiecare poliţist de frontieră îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi, de asemenea, îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Adunau între 100 şi 1.000 de lei pe tură

Potrivit rechizitoriului întocmit, mita încasată de poliţiştii de frontieră varia între 10 şi 200 de lei, în funcţie de „riscul” la care se expuneau. Astfel, fiecare inculpat reuşea să strângă până la 1.000 de lei pe tură.

„De regulă, „tariful” este cunoscut de cei care oferă mită – 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei. În cazul unor situaţii speciale însă, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, ori de introducerea în ţară a unor cantităţi mai mari de produse, tariful creşte direct proporţional cu „riscul” la care se expune poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse şi luate cu titlul de mită ar varia între 10 – 100 euro, respectiv între 50 şi 200 lei”, precizează procurorii anticorupţie.

„Beneficiile materiale ilicite rezultate în urma desfăşurării activităţilor infracţionale de corupţie, pentru fiecare inculpat în parte, pe fiecare tură de serviciu, variază între 100 lei – 1.000 lei, în funcţie de datele calendaristice (zile normale, zile de sărbătoare legală sau religioasă ), momentul zilei (tură de noapte sau tură de zi ) şi de abilitatea fiecărui inculpat”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii au cerut emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele celor 40 de suspecţi reţinuţi în acest caz. Instanţa a decis să dea curs solicitării în cazul a 15 dintre cei reţinuţi.

Ultima oră
00:00 - Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
23:58 - Cum s-au dat de gol mai mulți români veniți din Luton, care au prezentat certificate COVID false. Raed Arafat: Acest lucru e extrem de grav, înseamnă că ești dispus să răspândești boala, că nu te interesează nimic
23:25 - Alexandru Rafila, despre testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor care refuză vaccinarea: Îi va enerva. Cum să-i pedepsești? Tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți? (VIDEO)
23:11 - Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri