Moderna ar putea lansa un vaccin nou pentru varianta Omicron la începutul lui 2022, dacă va fi cazul: „Ar trebui să știm în următoarele două săptămâni”

Moderna ar putea lansa un vaccin nou pentru varianta Omicron la începutul lui 2022, dacă va fi cazul: „Ar trebui să știm în următoarele două săptămâni”
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Handout/ Taiwan Central Epidemic

Directorul medical al Moderna, Paul Burton, spune că producătorul ar putea lansa o versiune reformulată a serului anti-COVID-19 la începutul anului viitor. Pentru moment, expertul suspectează că varianta Omicron a SARS-CoV-2 ar putea evita protecția actualelor vaccinuri, dar a explicat că vom ști abia peste câteva săptămâni dacă acest lucru este adevărat sau nu.

Dacă va fi cazul, Moderna ar putea lansa un vaccin nou pentru varianta Omicron la începutul lui 2022

Este neclar deocamdată dacă e nevoie de o nouă formulă de vaccin sau dacă actualele seruri anti-COVID-19 vor furniza suficientă protecție împotriva variantei Omicron, care a fost detectată inițial în Africa de Sud, dar care a început să se răspândească și în alte zone de pe mapamond, fiind depistată între timp inclusiv în Europa și în America de Nord.

„Ar trebui să știm în următoarele două săptămâni despre abilitatea actualului vaccin de a oferi protecție, dar lucrul remarcabil la vaccinurile ARN mesager (Moderna și Pfizer, n.r.), la platforma Moderna, este că ne putem mișca foarte repede”, a declarat Paul Burton, duminică, la BBC, transmite CNBC.

„Dacă vom avea un vaccin complet nou, cred că acest lucru se va întâmpla la începutul anului 2022, urmând ca abia apoi să fie cu adevărat disponibil în cantități mari”, a mai spus directorul medical al Moderna.

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat varianta Omicron drept una „de îngrijorare”, ceea ce ar putea însemna, după caz, că are o transmisibilitate mai mare, că provoacă mai frecvent îmbolnăviri grave sau că vaccinul nu mai este suficient, după cum explica recent ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate, care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală”, preciza social-democratul, vineri, la Digi 24.

Varianta Omicron conține circa 30 de mutații la nivelul proteinei spike, cea care permite virusului să pătrundă în organism. Mulți oficiali sanitari avertizează că aceste mutații ar putea genera o rezistență mai mare la anticorpi și o transmisibilitate crescută, ceea ce ar putea limita eficiența actualelor vaccinuri anti-COVID-19.

Producătorul de ser „a mobilizat sute” de angajați începând de joi, când americanii au sărbătorit Ziua Recunonștinței, pentru a începe studiul pe noua variantă, a precizat compania printr-un comunicat de presă.

Actualele seruri ar putea furniza o oarecare protecție, în funcție de câtă vreme a trecut de la momentul vaccinării, a adăugat Burton. Chiar și așa, directorul Medical al Moderna i-a îndemnat pe oameni să se vaccineze sau, după caz, să meargă pentru efectuarea boosterului (a treia doză).