Mona Pivniceru, aproape ministru: CSM a luat act de demisia ei, într-o şedinţă cu scandal la care a participat şi Victor Ponta

Mona Pivniceru, aproape ministru: CSM a luat act de demisia ei, într-o şedinţă cu scandal la care a participat şi Victor Ponta
Foto: dcnews.ro

UPDATE 10:30: La ieșirea din ședință, Pivniceru a declarat că speră ca numirea sa în funcția de ministru să se facă rapid, menționând că nu a vrut să scape de statutul de magistrat, care oricum nu este un privilegiu (Detalii AICI). Imediat după finalizarea discuțiilor cu privire la statutul Monei Pivniceru s-a reuluat și transmisia live a ședinței, pe site-ul CSM.

UPDATE 10:20: CSM a acceptat demisia Monei Pivniceru din funcția de magistrat. Este posibil ca Pivniceru să fie învestită în funcția de ministrul al Justiției chiar joi seară.

UPDATE 10:15: Alina Ghica, președintele CSM, a explicat pașii procedurali pentru ca demisia Monei Pivniceru să devină efectivă. Astfel, se vor redacta două hotărâri, una va fi trimisă președintelui care va semna decretul de eliberare din funcție. Ulterior, decizia va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 9:40:
Judecătoarea Viorica Costiniu, unul din membri CSM a precizat că pe ordinea de zi a ședinței au fost introduse prevederi suplimentare, ceea ce a nemulțumit pe unii judecători prezenți la ședință. În special s-a referit la faptul că s-a propus ca demisia Monei Pivniceru să devină efectivă în termen de 30 de zile. Costinui a precizat că această propunere a fost introdusă pe ultima sută de metri și este probabil o ”tergiversare” a procedurilor.

Viorica Costiniu, despre discuțiile din ședința CSM

Embed: " />


UPDATE 9:30:
Ședința CSM a început cu discuții aprinse între un judecător din teritoriu și președintele de ședință, Alina Ghica. Aceasta din urmă a fost acuzată că-i tratează cu dispreț magistrații din provincie. Presa a fost invitată să iasă afară din ședință. De asemenea, a fost întreruptă transmisia live a ședinței și de pe site-ul CSM (www.csm1909.ro), deși publicul a putut să vadă primele minute ale întrunirii.

Discuții tensionate în ședința CSM

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22872').select();" id="embed_text_22872" />


UPDATE 9:10
: Cvorumul necesar pentru discutarea demisiei Monei Pivniceru a fost întrunit. Trei dintre cei patru membri ai CSM care au lipsit miercuri de la şedinţa convocată s-au prezentat joi la ședință.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reunește din nou joi  pentru a lua act de demisia Monei Pivniceru din magistratură. Pentru acest lucru este nevoie de cvorum, adică de prezența a cel puțin 15 membri CSM din totalul de 19.

Este a doua încercare de a strânge plenul CSM după cea de miercuri, care a eșuat, la ședință fiind prezenți doar 14 membri.

Premierul Victor Ponta și procurorul general Laura Codruța Kovesi participă și ei la ședință.

Miercuri, după neîntrunirea cvorumului, premierul s-a declarat dezamăgit și i-a acuzat pe judecătorii CSM de lipsă de interes pentru a pune capăt interimatului de la Justiție și totodată unor tensiuni interne.

Miercuri seară, Ponta a avertizat că se vor convoca ședințe de plen la CSM până când se va autosesiza Senatul.

”Dacă nu va fi cvorum, se vor convoca şedinţe până când acesta va fi constituit sau până când Senatul constată că membrii CSM nu-şi exercită atribuţiile” a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, deputatul Eugen Nicolăescu a declarat că, în opinia personală, președintele Traian Băsescu nu ar trebui să revină la Cotroceni până ce Mona Pivniceru nu este învestită la Justiție.