Monede dacice de aur traficate pe teritoriul Irlandei, recuperate de statul român

Monede dacice de aur traficate pe teritoriul Irlandei, recuperate de statul român
Foto: wildwinds.com

Două monede dacice din aur, de tip Koson, care au fost scoase ilegal și traficate în Irlanda, au fost recuperate de autoritățile statului român, în urma unui proces complex de cooperare judiciară între instituții ale statului român și ale celui irlandez.

Cele două monede fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere grecești – KOSON. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur, care a fost descoperit în urma unor activități ilegale de detecție desfășurate de membri ai unor grupări organizate, în zona Sarmisegetuza Rega, ultima capitală a Daciei libere, sit arheologic aflat pe lista UNESCO, conform unui comunicat emis de Ministerul Administrației și Internelor.

Găsirea pieselor a durat aproape un an și jumătate, iar monedele urmau a fi vândute în cadrul unei licitații de artă la Dublin.

Autoritățile române și irlandeze implicate în recuperarea celor două monede sunt: Ministerul Adiministrației și Internelor, Ministerul Public, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României la Dublin și Poliția Națională Irlandeză.
Bunurile de patrimoniu urmează a reveni în România joi, 26 iulie.

Ultima oră
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
21:22 - Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Există 5.000 de teste la nivelul fiecărui județ, ce vor putea fi folosite în cazul în care apar simptome
21:14 - Sorin Cîmpeanu: „Sunt convins că școala va începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică. Am dreptul să-mi manifest acest optimism”. Pe ce se bazează ministrul Educației